Την Κωνσταντινούπολη έχει σαν βάση το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, που κατήγγειλε στην κοινοβουλετικής επιτροπή αντιμαφίας, πριν από 15 ημέρες, ο εισαγγελέας της Τεργέστης. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα ‘Ρεπούμπλικα’, η οποία δημοσιεύοντας την μαρτυρία ‘δότη’ απ’ τη Μολδαβία, ο οποίος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έγινε η επέμβαση για την αφαίρεση ενός νεφρού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βασίλ, από ένα χωριό της Μολδαβίας, ο οποίος έφθασε σιδηροδρομικώς στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον περίμενε μία 36χρονη, με το όνομα Νίνα Σομπιόλα, μία από τους εγκεφάλους της οργάνωσης, η οποία τον οδήγησε σε μία ιδιωτική κλινική, όπου έγινε η αφαίρεση. Η αμοιβή του ήταν 1000 δολάρια και πολλές άλλες υποσχέσεις για επαγγελματική τακτοποίηση στην Τουρκία, οι οποίες όμως δεν εκπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα ο Βασίλ να επιστρέψει εγκαταλελειμένος στο χωριό του, με πολλά προβλήματα υγείας.
Το δράμα του Βασίλ υφίστανται πολλοί σαν αυτόν, οι οποίοι φθάνουν απ’ τη Μολδαβία και Ουκρανία σε διάφορες κλινικές της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας και της Αδάνας, όπου γίνονται οι ανάλογες επεμβάσεις. Υπολογίζεαι ότι αυτή τη χρονιά έγιναν περίπου 200 τέτοιες επεμβάσεις. Ο Νικολάε Ντόμπος, αξιωματικός της αστυνομίας της Μολδαβίας, ο οποίος ασχολείται με το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, δηλώνει ότι έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για περισσότερες από 200 περιπτώσεις. Οπως μάλιστα ομολογεί υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες 12 ατόμων, οι οποίες όμως είναι ‘λίγες’ γιατί ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και είναι πεπεισμένος ότι κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί.
Μόνο στη Μολδαβία, η Νίνα Σομπιόλα φέρεται να ‘στρατολόγησε’ περίπου 100 άτομα με δελεαστικές προτάσεις και ψεύτικες υποσχέσεις. Η αμοιβή του ‘δότη’ οργάνου κυμαίνεται από 1.000-4.000 δολάρια, ενώ οι ‘αγοραστές’, που συνήθως προέρχονται από χώρες της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης, μπορεί να πληρώσουν για το όργανο που χρειάζονται από 50.000 – 100.000 δολάρια.
Ο κ. Ντόμπος δηλώνει ότι ‘Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε αυτό το εμπόριο, καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αυτών των ατόμων και των ψεύτικων δελεαστικών προτάσεων που δέχονται. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις πρόκειται για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή χωρίς οικογένεια. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει συγκεκριμένα αυτού του είδους το εμπόριο, με αποτέλεσμα η μόνη δυνατότητα που έχουμε να είναι να τους καταγγείλουμε για παράνομη εμπορική δραστηριότητα, σαν να πρόκειται για τζηνς και μπλουζάκια’.
Διαβάστε επίσης
- Το κέντρο του οργασμού στον εγκέφαλο
- Υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο Ικαρίας
- Κέντρο παράνομης διακίνησης γυναικών η Ελλάδα
- Κέντρο πληροφόρησης για τη φέτα από το ΙΝΚΑ
- Γερμανική δωρεά στο Κέντρο Υγείας Πάρου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.