Ημέρες γιορτής, αλλά σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα, που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Right Watch, οι συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται απαράδεκτες. Μέλη του οργανισμού επισκέφθηκαν προ μηνός το το κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο τύπου, ότι υπήρχαν συνθήκες υπερπληρότητας των κρατουμένων, με αποτέλεσμα αυτοί να στερούνται ακόμη και τον καθαρό αέρα, ενώ διαπιστώθηκαν συνθήκες έλλειψης δυνατότητας σημαντικής άσκησης, επαρκούς χώρου ύπνου, επαρκούς ποσότητας φαγητού και αδυναμία επαρκούς πρόσβασης σε ιατρική φροντίδας.
Συγκεκριμένα κατά την επίσκεψη της ομάδας στις εγκαταστάσεις της ΓΑΔΑ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, υπήρχαν περισσότεροι από 150 κρατούμενοι στοιβασμένοι σε έναν χώρο που προοριζόταν για το ήμισυ αυτού του αριθμού. Η πλειοψηφία δε των κρατουμένων κρατούνταν επί μήνες στο κέντρο που ήταν βρώμικο και γεμάτο κατσαρίδες, ενώ ένας άντρας είχε κρατηθεί εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο. Τέτοιες συνθήκες σε συνδυασμό με παρατεταμένες περιόδους κράτησης ‘προκαλούν σοβαρές ανησυχίες’ ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως είναι υπεύθυνη για σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ανέφερε το Human Rights Watch.
‘Το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν έγγραφα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δικαιώματα’ είπε η Ρέιτσελ Ντέμπερ (Rachel Denber), γενική διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας του Human Rights Watch.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε εκδόσει απόφαση απέλασης κατά της πλειοψηφίας των κρατουμένων, η οποία όμως δεν μπορούσε να εκτελεστεί άμεσα, γιατί οι πατρίδες τους δεν μπορούσαν να παράσχουν τα απαιτούμενα έγγραφα εγκαίρως ή δεν ήταν διατεθειμένες να εκδώσουν οποιοδήποτε έγγραφο για αυτούς. Κάποιοι από τους κρατούμενους ήταν απάτριδες και καμία χώρα δεν μπορούσε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα. ‘Οταν η κράτηση των μεταναστών παρατείνεται επ’ αόριστον και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε ή αν ποτέ θα αφεθούν ελεύθεροι, η κράτησή τους θεωρείται πλέον παράνομη και αυτό αποτελεί παραβίαση των διεθνών νόμων’, τονίζει το Human Rights Watch. Kάποιοι κρατούμενοι είχαν κάνει αίτηση για άσυλο και περίμεναν απάντηση ή είχε ήδη απορριφθεί.
Το Human Rights Watch υποστηρίζει ότι, γενικά, οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να τίθενται υπό κράτηση. Παράλληλα με τις συγκεκριμένες συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των χωρίς νόμιμων εγγράφων μεταναστών, το Human Rights Watch κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να εξασφαλίσουν την πλήρη εναρμόνιση της Ελλάδας, ως κράτος μέλος, με τα διεθνή και εθνικά πρότυπα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόληψη βασανιστηρίων (European Committee for the Prevention of Torture) πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα το 2001. Η Ελλάδα επίσης θα υποβάλει έκθεση εντός του 2001 προς την Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια (UN Committee Against Torrure) και την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (UN Committee on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination).
Διαβάστε επίσης
- Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Η εμπορευματοποίηση της μεταμόσχευσης παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των Ομοφυλόφιλων
- Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού: Η ουτοπία των υπογραφών
- Τα ανθρώπινα δικαιώματα αίτημα της νέας χιλιετίας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.