Οπως είναι γνωστό, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης έδωσαν στη δημοσιότητα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι η ουσία ακρυλαμίδη, ένας γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά όταν αυτές τηγανίζονται ή ψήνονται παρατεταμένα. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για… ‘διατροφικό εφιάλτη’, καλό θα ήταν να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία καθώς και αν είναι επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια μέτρα. Κάτι που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχε γίνει πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία αυτά στο ευρύ κοινό.
Σε παρόμοιο κλίμα ‘ψυχραιμίας’ κινούνται και οι ανακοινώσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αλλά και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Καθησυχαστικός προς το παρόν ο ΕΦΕΤ
Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης των ανθρώπων στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να ληφθούν πιθανώς τα ανάλογα μέτρα.
Για την μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του “μέτρου”, δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών και το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων.
Επιφυλακτικός και ο ΠΟΥ για την ακρυλαμίδη
Τα αποτελέσματα έρευνας Σουηδών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία, οι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες τροφές περιέχουν μια ουσία που μπορεί να είναι καρκινογόνος, είναι ανησυχητικά, όμως απαιτούνται και άλλες έρευνες δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των τροφίμων, κ. Γιόργκεν Σλουντ.
Οπως επεσήμανε είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει αποτίμηση των πραγματικών κινδύνων στον άνθρωπο, μετά τον εντοπισμό από τους επιστήμονες υψηλών επιπέδων ακρυλαμίδης σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς και τόνισε ότι πρέπει μεν να ενημερώνεται ο κόσμος για τα αποτελέσματα των ερευνών, από την άλλη όμως δεν μπορείς να πεις να σταματήσουν να τρώνε αυτά τα προϊόντα…”.
“Δεν λέμε πως όλοι θα πεθάνουν από αυτήν την αιτία σε τριάντα χρόνια, αλλά ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το ερευνήσουμε περισσότερο”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Σλουντ υπογράμμισε πως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η συγκέντρωση της ουσίας αυτής προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν κάνουμε συστάσεις, κατέληξε ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης
- Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπαθειών στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση
- Κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών κοντά σε χωματερές
- Αντισυλληπτικά και κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων
- Κίνδυνος από το σύνδρομο της οικονομικής θέσης
- Κολπική μαρμαρυγή και έμβολα.Ο αόρατος κίνδυνος.
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.