Πράσινο φως για την κατανάλωση βοδινού κρέατος έδωσε ο καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η νόσος των τρελών αγελάδων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση όχι μόνο του μοσχαρίσιου, αλλά και κανενός άλλου είδους κρέατος. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής σχολής στη Θεσσαλονίκη και διευθυντή της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο κ. Μπαλογιάννης έχει διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και συγγραφικό έργο και είναι μέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης της νόσου. Ο κ. Μπαλογιάννης διαβεβαίωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία στα δέκα εκατομμύρια, σε ετήσια βάση και ότι δεν έχει εμφανιστεί περίπτωση νόσου Creutzfeldt Jacob στην Α Νευροχειρουργική Κλινική του Noσοκομείου των ΑΧΕΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.
Φαινομενική η αύξηση της συχνότητας της νόσου
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο κ. Μπαλογιάννης ανέφερε ότι η νόσος δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση του κρέατος αφού το κρέας δεν έχει λοιμογόνο δράση. Η νόσος μεταδίδεται από είδος σε είδος, αλλά δεν μπορεί να κάνει υπέρβαση είδους κατά την φυλογενετική κλίμακα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταδοθεί από το ζώο στον άνθρωπο. Οπως μάλιστα διαβαιβέωσε ο κ. Μπαλογιάννης καμία επιστημονική απόδειξη δεν υπάρχει, που να τεκμηριώνει την μετάδοση της νόσου με την κατανάλωση κρέατος. Χαρακτήρισε την αύξηση της συχνότητας της νόσου ως φαινομενική, καθώς οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ορθότερη διάγνωσή της. Και στο παρελθόν υπήρχαν ανάλογα περιστατικά, αλλά επειδή δεν μπορούσε να γίνει διαγνώση της νόσου εν ζωή, πολλά από αυτά δεν υφίσταντο νεκροτομή, η οποία και θα θεμελίωνε τη διάγνωση, με αποτέλεσμα να θεωρούνται βαριές νευρολογικές εγκεφαλοπάθειες αδιευκρίνιστης αιτιοπαθογένειας. Σήμερα που είναι δυνατό να διαγνωστεί η νόσος εν ζωή με την ανίχνευση της Prion πρωτεΐνης αυτά τα βαριά περιστατικά, στα οποία δεν ετίθετο η σφραγίδα της νόσου, αποδίδονται πλέον σε αυτή, γεγονός που προκαλεί μια φαινομενική και όχι πραγματική αύξηση της συχνότητάς της. Ο κ. Μπαλογιάννης ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα περιστατικά έχουν σταθερή συχνότητα ένα ανά 10.000.000 το χρόνο και μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει περίπου ένα περιστατικό το χρόνο.
Η πρωτεϊνη prion
Σχετικά με τον τρόπο νόσησης του ατόμου ο κ. Μπαλογιάννης ανέφερε ότι το άτομο που θα προσβληθεί από τη νόσο θα υποστεί μετάλλαξη της ενδογενούς κυτταρικής prion πρωτεΐνης, μίας πρωτεΐνης η οποία υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους και είναι χρήσιμη για όλα τα κύτταρα δεδομένου επιτρέπει να εισέλθει μια ουσία μέσα στο κύτταρο όταν τη χρειάζεται ή να εξέλθει όταν είναι ανεπιθύμητη από το κύτταρο. Το γονίδιο, που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της πρωτεϊνης μπορεί για ένα οιοδήποτε λόγο να υποστεί μετάλλαξη με αποτέλεσμα την τροποποίηση της πεπτιδικής αλύσου της πρωτεΐνης. Αίτια που μπορεί να επιφέρουν μετάλλαξη αυτής της πρωτεϊνης είναι η υποβολή του ανθρώπου σε κάποια ακτινοβολία, η λήψη κάποιου φαρμάκου, η κόπωση ή το στρες. Οι μεταλλάξεις γίνονται πολλές φορές χωρίς να υφίσταται εμφανής εξωγενής αιτία. Οπως δήλωσε ο κ. Μπαλογιάννης σύμφωνα με τα αρχεία της Κλινικής του, δεν έχει διαγνωστεί νόσος, που να έχει επισφραγιστεί με εξέταση του εγκεφάλου από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ενώ διευκρίνησε ότι πριν από πολλά χρόνια η διάγνωση γινόταν μόνο νεκροτομικά, με ιστολογική εξέταση και ιδίως με τη μελέτη με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ανέφερε δε ότι η νόσος περιγράφηκε το 1923 και από τότε έχει μια σταθερή συχνότητα, ενώ απλά σήμερα διαγιγνώσκεται καλύτερα.
Οι απόψεις του καθηγητή κ. Μπαλλογιάννη προκάλεσαν αντιδράσεις στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Σκλαβιάδης, υπεύθυνος του εργαστηρίου φαρμακολογίας και φαρμακευτικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, από το οποίο (μαζί με το αντίστοιχο εργαστήριο του ΕΘΙΑΓΕ, στη Λάρισα) γίνονται, σε εθνική κλίμακα, οι έρευνες για την ταυτοποίηση της εγκεφαλοπάθειας σε ζώα και ανθρώπους, δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Νεα, ότι εξεπλάγη με τις απόψεις του συναδέλφου καθηγητή και ότι ο ίδιος αποφεύγει το βοδινό κρέας όταν δεν γνωρίζει την προέλευσή του, και το ίδιο συμβουλεύει στους καταναλωτές.
Διαβάστε επίσης
- Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής στο υπουργείο Υγείας
- Αξιόπιστη η μαστογραφία τονίζει ο Καθηγητής κ. Χ. Μαρκόπουλος
- Στο κλουβί με τις τρελές…αγελάδες
- Αφθώδης, τρελές αγελάδες, διοξίνες: Φαύλος κύκλος
- Μαζική παραγωγή τεστ για τις τρελές αγελάδες το 2001
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.