Εφικτή θεωρείται η γονιμοποίηση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, πράγμα που σημαίνει ότι και στο διάστημα θα χρειάζεται προσοχή για την αποφυγή… ανεπιθύμητων καταστάσεων, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ερευνών, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του περιοδικού ‘Γονιμότητα και Στειρότητα’ (Fertility and Sterility). Εάν η προοπτική του μέλλοντος της ανθρωπότητας βρίσκεται πέρα από τα όρια αυτού του πλανήτη, τότε σίγουρα η ανθρώπινη σεξουαλικότητα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, πρέπει να αποτελέσει αντικειμένο ευρύτατης επιστημονικής μελέτης. Ερευνες πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει και μια από αυτές αφορούσε το κατά πόσο είναι εφικτή η γονιμοποίηση σε συνθήκες κενού. Σε πειράματα, που έκαναν Ιάπωνες επιστήμονες σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι έμβρυα, τα οποία δημιουργήθηκαν σε συνθήκες βαρύτητας, όμοιες με αυτές τους διαστήματος, εμφυτεύθηκαν και αναπτύχθηκαν απολύτως φυσιολογικά.
Οι επιστήμονες αρχικά γονιμοποίησαν ωάρια ποντικών, εξωσωματικά σε εργαστήριο, ορισμένα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και ορισμένα κάτω από συνθήκες μικρής βαρύτητας. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στο ποσοστό επιτυχίας τόσο της γονιμοποίησης όσο και των τοκετών, στις δύο διαφορετικές περιπτώσεις βαρύτητας. Η σχετική έκθεση της έρευνας δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Γονιμότητα και Στειρότητα (Fertility and Sterility).
Ο Δρ. Dr. Yoshiyuki Kojima της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nagoya City, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε μαζί με τους συνεργάτες του ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν εξαρτάται από την βαρύτητα. Αναφέρουν δε συγκεκριμένα ότι Θεωρούμε ότι η βαρύτητα δεν απαιτείται για τη γονιμοποίηση. Ωστόσο σε επιπλέον πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με εκείνες του διαστήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν. Ο πρόωρος εμβρυϊκός θάνατος φαίνεται να είναι πιο πιθανός σε συνθήκες μικρής βαρύτητας, όπως αναφέρεται στην έκθεση της έρευνας.
Οπως επεσήμανε ο Δρ. Kojima, οι αστροναύτες έχουν ζήσει στο διάστημα για τέσσερις δεκαετίες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνδρες. Επειδή στο μέλλον θα υπάρξουν επανδρωμένες διαπλανητικές αποικίσεις, που θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε κυοφορία και τοκετούς, είναι ανάγκη να μελετηθεί σε βάθος, η ανθρώπινη αναπαραγωγή σε συνθήκες απουσίας γήινης βαρύτητας.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.