Κλείνουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΙ, Πανεπιστήμια και άλλες σχολές από Τρίτη 23 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή (τρείς μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα) καθώς οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) αποφάσισαν ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, επιπλοκής που σχετίζεται με τις ιώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Αν και ένα τέτοιο μέτρο, δημιουργεί εύλογα ανησυχία στο κοινό, θα πρέπει να το δει κανείς σαν μια κίνηση αυξημένης ευαισθησίας της Πολιτείας με σκοπό τη διακοπή της αλυσίδας διασποράς του ιού που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Σε περίπτωση που η επιδημική αύξηση των κρουσμάτων ιώσεων οφείλεται στην ομάδα των ιών Coxsackie (κάτι που είναι πιθανό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμα) η προσπάθεια διακοπής της διασποράς του ιού – άρα και το μέτρο του να κλείσουν τα σχολεία – έχει περισσότερη σημασία. Ωστόσο, αυτού του είδους οι ιώσεις (Coxsackie) σε ελάχιστες περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα κι επιπλοκές στα παιδιά – περισσότερο οι ενδεχόμενες επιπλοκές αφορούν τους ενήλικες.
Απλά προληπτικά μέτρα
Τα απλά μέτρα που μπορεί να λάβει ο καθένας είναι η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής. Για την περίπτωση Coxsackie καλό πλύσιμο των χεριών πριν κάθε γεύμα, μιας και ο ιός μεταδίδεται δια της εντερικής οδού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, καλό είναι να αποφεύγονται οι χώροι που συγχρωτίζεται πολύς κόσμος, αυτό όμως αφορά ειδικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (καρδιοπαθείς, ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες).
Καλή διατροφή και αποφυγή άσκοπης υπερκόπωσης είναι απλά μέτρα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις. Κι όσο κι αν ακούγονται κοινότυπα, αποτελούν σημαντικά μέτρα.
Στοιχεία που θα σας ανησυχήσουν
Η επιμονή μιας ιώσεως για αρκετές ημέρες και πόνος στο στήθος είναι στοιχεία που θα πρέπει να σας κάνουν να επικοινωνήσετε πάλι με το γιατρό σας. Χωρίς να σημαίνει βέβαια οτι έχετε μυοκαρδίτιδα… Ηδη η προσέλευση στα Νοσοκομεία και τα ιατρεία είναι αυξημένη, ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο, πλην του άγχους οτι θα παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή από την καρδιά. Αν και το φαινόμενο έχει το στοιχείο της “ελληνικής υπερβολής”, που μας χαρακτηρίζει όλους μας, δεν είναι ομολογουμένως παράξενο. Να ρωτήσετε το γιατρό σας αν ανησυχείτε, αλλά να γνωρίζετε παράλληλα οτι οι επιπλοκές από την καρδιά είναι εξαιρετικά σπάνιες και οτι ο γιατρός σας είναι και αυτός ήδη ευαισθητοποιημένος και εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιας επιπλοκής, ακόμα και αν εσείς έχετε μια κοινή ίωση, όπως αυτές που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν κάθε χρόνο.
Το καλύτερο μέτρο είναι η ψυχραιμία
Επειδή ο θόρυβος που συνοδεύει το πρόβλημα είναι μεγαλύτερος από τις πραγματικές του διαστάσεις, όλοι θα πρέπει να έχουμε υπ΄όψη οτι η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Οι αναφορές στον “ιό φονιά” και άλλες παρόμοιες (ακόμα κι αν ήταν έτσι τα πράγματα) σε καμμία περίπτωση δεν συμβάλλουν ούτε στη σωστή ενημέρωση, ούτε στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Διαβάστε επίσης
- Μέτρα ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέφος
- Μέτρα του υπουργείου Αμυνας για βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας
- Νέα μέτρα από την Ε.Ε για τα τσιγάρα
- Αποδίδουν τα μέτρα για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
- Μέτρα διευκόλυνσης των ζευγαριών που κάνουν εξωσωματική από το ΓΕΣ
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.