Ενα φάρμακο κατά της χρόνιας μυελοβλαστικής λευχαιμίας, το οποίο έχει λιγότερες παρενέργειες ακόμη και από την ασπιρίνη, έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα πρώτα στάδια των δοκιμών του, σύμφωνα με ανακοίνωση αμερικανών ερευνητών του Αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας. To φάρμακο που ονομάζεται STI571 και παρασκευάζεται από την εταιρία Novartis Pharmaceuticals, σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Ορεγκον, ήταν το κεντρικό θέμα του ιατρικού συνεδρίου που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι ερευνητές του M.D. Anderson ανέφεραν ότι σε 31 ασθενείς του αντικαρκινικού κέντρου, στους οποίους χορηγήθηκε πέρυσι το φάρμακο αυτό, ο καρκίνος τους υποχώρησε πλήρως. Ο κορυφαίος ερευνητής δρ. Μοσέ Ταλπάζ χαρακτήρισε το φάρμακο το άγιο δισκοπότηρο που αναζητούμε στην έρευνά μας. Οπως τονίζεται στην έρευνα, το φάρμακο δόθηκε σε 550 ασθενείς με χρόνια μυελοβλαστική λευχαιμία, η οποία είναι ανθεκτική στις συνήθεις θεραπείες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τουλάχιστον στο 90% των κρουσμάτων, το αίμα των ασθενών ήταν φυσιολογικό, μετά από έξι μήνες θεραπείας. Ο δρ. Εντ Μπεντζ, πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρίας και πρόεδρος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber στη Βοστόνη, είπε ότι οι αιματολόγοι είναι ενθουσιασμένοι με τα πρώτα αποτελέσματα και τις προοπτικές του φαρμάκου, αν και πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες ακόμη και με πολλούς ασθενείς, ώστε να διαπιστωθεί η θεραπευτική αξία του.
Η νόσος πλήττει 4.500 Αμερικανούς κάθε χρόνο και προκαλείται από μια ανωμαλία σε χρωμόσωμα, που βρίσκεται σε κύτταρα του μυελού των οστών. Ενα μη φυσιολογικό ένζυμο που παράγεται από την ανωμαλία αυτή, συντελεί στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Στην καθιερωμένη θεραπεία για τη λευχαιμία χορηγείται ιντερφερόνη, μια φυσική πρωτεϊνη που ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά προκαλεί παρενέργειες, όπως πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Ο σκοπός του φαρμάκου είναι να διακόπτει τη λειτουργία του ενζύμου που προκαλεί τον καρκίνο, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Το φάρμακο αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία τον επόμενο χρόνο. Στην τρίτη φάση των δοκιμών του φαρμάκου, που είναι σε εξέλιξη, μετέχουν 1.000 ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Στο μεταξύ το νέο αυτό φάρμακο δοκιμάζεται κλινικά και για το γλοιοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, καθώς και για μια σπάνια μορφή καρκίνου στο συνδετικό ιστό του πεπτικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης
- Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
- Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ΝΑΙ στα γενόσημα, ΟΧΙ στη δραστική ουσία
- Κρήτη: οι γιατροί του Λασιθίου για τα γενόσημα
- Η αλήθεια για τη δραστική ουσία
- Σφοδρή αντίδραση των γιατρών για τη δραστική ουσία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.