Το 20%-40% των Ελλήνων πάσχει από τροφική δυσανεξία, δηλαδή από μια ευαισθησία του οργανισμού απέναντι σε ορισμένες τροφές, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα στην υγεία τους. Την ευαισθησία αυτή πολλές φορές το άτομο την αγνοεί, ενώ τα συμπτώματα ή και τα σύνδρομα που μπορεί να σχετίζονται με την δυσανεξία στις τροφές μπορεί να είναι η ημικρανία, το ευερέθιστο έντερο, η ρινίτιδα, το άσθμα, η αρθρίτιδα, η υπέρταση, οι ορμονικές διαταραχές και η παχυσαρκία. Οι παθολογικές αυτές καταστάσεις, δεν εμφανίζονται πάντα με την λήψη της συγκεκριμένης τροφής στην οποία υπάρχει η δυσανεξία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ξέρει τι πρέπει να αποφεύγει.
Σύμφωνα με τα όσα είπε σε χθεσινή συνέντευξη του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Α. Ευαγγέλου, ενώ οι τροφικές αλλεργίες ταλαιπωρούν μικρό αριθμό ανθρώπων και εκδηλώνονται με χαρακτηριστικά συμπτώματα, η τροφική δυσανεξία εκδηλώνεται αρκετές ώρες μετά την λήψη του φαγητού και με διάφορα συμπτώματα, με αποτέλεσμα η διάγνωση να καθίσταται δύσκολη. Σήμερα με αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να διερευνηθεί η ευαισθησία του οργανισμού σε 100 διαφορετικά βασικά είδη τροφών.
Διαβάστε επίσης
- Τροφικές αλλεργίες
- Μετάλλαξη γονιδίου προφυλάσσει από τη δυσανεξία στο γάλα
- Τροφική αλλεργία – Δυσανεξία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.