Η διαπίστωση ότι η περιοδικότητα της καρδιακής λειτουργίας μοιάζει με μουσικούς ρυθμούς, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε καρδιολογικές ή καρδιοχειρουργικές μονάδες εντατικής θεραπείας αναρρώνουν πιο εύκολα μετά από έμφραγμα και “μπάι πας”, όταν ακούν επιλεγμένη μουσική, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πλέον σθεναρά ότι η σχέση της μουσικής είναι σημαντική. Φαίνεται ότι το να ακούει κάποιος μουσική επιδρά στον εγκέφαλο, οδηγεί σε σημαντική χαλάρωση και μειώνει το “στρες”, με άμεσο επακόλουθο να μειώνονται και οι καρδιακοί παλμοί, η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα της αναπνοής.
Η επίδραση αυτή της μουσικής στην καρδιακή λειτουργία και οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, θα είναι ένα από τα θέματα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής, ιδίως όσον αφορά τις αναίμακτες επεμβατικές μεθόδους στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, στην εδραίωση των καρδιακών μεταμοσχεύσεων και στην προληπτική αντιμετώπιση των αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου.
Επίσης θα ανακοινωθούν πειραματικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εντυπωσιακά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εφαρμοστούν στην κλινική πράξη, όπως για παράδειγμα η παραγωγή νέου ιστού για την κατασκευή καρδιακών βαλβίδων και η επαναιμάτωσητου εμφραγματικού μυοκαρδίου. Τέλος θα παρουσιαστούν οι πρωτοποριακές επεμβάσεις που γίνονται στο Ωνάσειο, όπως αυτές της στεφανιαίας παράκαμψης με αποκλειστικά αρτηριακά μοσχεύματα ή οι διορθωτικές επεμβάσεις επί της μιτροειδούς βαλβίδας.
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς;
- Άγχος και Καρδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.