Εάν μετά από ένα ανέκδοτο είστε ο μόνος από την παρέα που δεν γελάει, μη στεναχωριέστε. Αυτό δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι ο δείκτης ευφυίας σας είναι χαμηλός. Απλά το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση του χιούμορ, δουλεύει λίγο ‘διαφορετικά’. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες υπάρχει ένα μικρό τμήμα των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε ένα αστείο.
Συγκεκριμένα ο κ. Ντιν Σιμπάτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ ανέφερε ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης περιοχής εξηγεί γιατί ορισμένοι που παθαίνουν συμφόρηση χάνουν την αίσθηση του χιούμορ. Συμπλήρωσε δε ότι’Αν και ο σκοπός του χιούμορ και του γέλιου είναι ακόμη άγνωστος, το να έχει κανείς την αίσθηση του χιούμορ είναι ένα στοιχείο-κλειδί της προσωπικότητάς μας και μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο φόβος’
Ο Σιμπάτα και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την έκθεσή τους στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρίας Βορείου Αμερικής, η οποία βασίστηκε στη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου 13 εθελοντών που εξετάσθηκαν στο… χιούμορ με τέσσερα διαφορετικά τεστ. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ο εγκέφαλος μπορεί να βοηθά στο να αποσαφηνιστεί γιατί οι άνθρωποι που έχουν πάθει συμφόρηση, στην οποία πλήττονται οι κατώτεροι μετωπιαίοι λοβοί του εγκεφάλου, παρουσιάζουν μεταβολές στην προσωπικότητά τους, όπως απώλεια της αίσθησης του χιούμορ. Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου έχει επίσης σχέση με την κοινωνική και συναισθηματκή κρίση.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.