Οι κινητοποιήσεις διαφόρων φορέων, καθώς και των κατοίκων του δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, που αποσκοπούν στην απομάκρυνση της μονάδας μεθαδόνης, που υπάρχει στην περιοχή, συζητήθηκε στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Σκουλάκη. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας είπε ότι, η τοπική κοινωνία ξεκίνησε αγώνα για την απομάκρυνση της μονάδας, η οποία λειτουργεί ήδη από το 1998 και εξυπηρετεί 170 χρήστες. Επισήμανε μάλιστα ότι κανένας κοινωνικός ή επιστημονικός φορέας δεν εκφράζει δημόσια τις απόψεις του.
Η νυν υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Χριστίνα Σπυράκη διευκρίνισε ότι κάθε φορά που ανοίγει νέα μονάδα σε ένα νευραλγικό σημείο της πόλης, δημιουργούνται πάντα προβλήματα, που σχετιίζονται με την καθημερινή προσέλευση ατόμων, που έχουν γνωστές, χρόνιες νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτείται μακρά και επίπονη προσπάθεια. Προσπαθούμε, πρόσθεσε η κα Σπυράκη, να κινητοποιήσουμε κάπως τον κόσμο ώστε να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Είπε ακόμα ότι οι δύο μονάδες που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη έχουν 250 μέλη και ότι το υπουργείο Υγείας κινεί τις διαδικασίες για να ανοίξουν ακόμα δύο μονάδες. Επιπλέον η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στον τρόπο κάλυψης τέτοιων γεγονότων από τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι Βγαίνουν όλα τα προβλήματα χωρίς να καταγράφονται και κάποιες θετικές αντιδράσεις, κάτι που είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και που πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Σκουλάκης είπε ότι οι μονάδες βρίσκονται πλέον σε απορρύθμιση. Γονείς και χρήστες αγωνιούν. Δεν ευαισθητοποιήθηκε ένας πολιτικός ή κοινωνικός φορέας να βγάλει μία ανακοίνωση; Προτείνω να επανασυσταθεί η διακομματική επιτροπή κατά των ναρκωτικών. Δεν πρέπει να περάσει στην ελληνική κοινωνία ένα μήνυμα κατά των χρηστών, όταν μάλιστα αυτοί δέχονται να μπουν σε ένα πρόγραμμα επανένταξης. Είναι εγκληματικό. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η επιστολή που έστειλε ο κ. Σκουλάκης προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, με την οποία υπογραμμίζει ότι θα πρέπει ο κλήρος ως βαθύς γνώστης των κοινωνικών προβλημάτων της ενορίας του, και κτίριο να μπορεί να βρει αλλά και να συμβάλλει με μεθοδικότητα, σωστή ενημέρωση και διάλογο, στην άμβλυνση των όποιων πραγματικών προβλημάτων δημιουργούνται, από τη λειτουργία μονάδων αποκατάστασης των χρηστών.
Διαβάστε επίσης
- Ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για τους αγρότες από την Interamerican
- Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας
- Συνάντηση Σημίτη με τον υπουργό Υγείας κ. Στεφανή
- Επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Στεφανή στο ΟΚΑΝΑ
- Συνήγορο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η Ν.Δ.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.