Αύξηση της θνησιμότας από 0,4% έως 0,8% παρατηρείται τις ημέρες που έχουμε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμα και κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, που προήλθαν από μελέτες 11 επιστημονικών ομάδων σε 15 πόλεις, παρουσίασε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Κ. Κατσουγιάννη στο σεμινάριο για την Υγεία και το Περιβάλλον που γίνεται αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη.
Η αύξηση του καπνού στην ατμόσφαιρα αυξάνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την θνησιμότητα, από αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα, ενώ τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου προκαλούν αύξηση των κρίσεων άσθματος. Μακροχρόνιες έρευνες στην Αμερική, που διήρκεσαν 13-15 χρόνια, έδειξαν ότι στις πόλεις με αυξημένη ρύπανση, η γενική θνησιμότητα ήταν αυξημένη κατά 26%, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοαναπνευστικές παθήσεις παρουσίαζαν αύξηση 37%!
Στο ίδιο σεμινάριο ο καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ Λ. Σεχλετίδης, παρουσίασε επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, βάση των οποίων, η αυξημένη ρύπανση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων ρινίτιδας και χρόνιας βρογχίτιδας. Οι έρευνες αυτές έδειξαν επίσης, τη σχέση του χρωμίου και νικελίου με την καρκινογένεση.
Διαβάστε επίσης
- Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση
- Ελληνο – Σουηδική συνεργασία για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.