Η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, οι οποίες μπορεί να είναι σωτήριες για τις ζωές γυναικών που έχουν καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν μη ανατάξιμες βλάβες στις ωοθήκες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν. Ερευνητές του Jones Institute for Reproductive Medicine της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιτζίνια πιστεύουν ότι μπορούν να συνδράμουν στην επίλυση του προβλήματος με ωοθηκικές μεταμοσχεύσεις. Στις αρχές του μήνα η νέα αυτή μέθοδος εγκρίθηκε, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Ο Δρ. John A. Schnorr προτείνει την αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, πριν την υποβολή της γυναίκας στην αντικαρκινική θεραπεία. Μόλις η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες ολοκληρωθούν, ένα λεπτό τμήμα του ιστού αυτού θα εμφυτευθεί στον βραχίονα, ο οποίος είναι και πιο εύκολα προσβάσιμος. Εάν η μεταμόσχευση είναι επιτυχής, ο ωοθηκικός ιστός θα αρχίσει να παράγει ωάρια, δηλώνει ο Schnorr. Οι γιατροί στη συνέχεια, θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τα ωάρια με μία βελόνα και αφού τα γονιμοποιήσουν στο εργαστήριο, να τα εμφυτεύσουν στη συνέχεια στη μήτρα της γυναίκας.
Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η ωοθηκική μεταμόσχευση θα ωφελήσει πολύ και τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο και μπορεί να μην θέλουν βέβαια παιδιά, αλλά παρουσιάζουν πρόωρη εμμυνόπαυση εξαιίτας της μη παραγωγής οιστογόνων. Η έλλειψη αυτή των οιστρογόνων δημιουργεί εξάψεις, μεταβολές συμπεριφοράς και κατάθλιψη και μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση οστεοπόρωσης και στην αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Ο Δρ. Schnorr αναζητά 30 γυναίκες για να ελέγξει τη διαδικασία αυτή εντός του προσεχούς έτους. Έχει ήδη μεταμοσχεύσει ωοθηκικό ιστό σε ζώα. Η έρευνά του αυτή, στην οποία μεταμοσχευμένος ιστός αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να παράγει ώριμα ωάρια, κέρδισε το γενικό βραβείο της American Society for Reproductive Medicine. Σύμφωνα δε με σχετική δήλωση του εκπροσώπου του φορέα αυτού, χορηγήθηκαν βραβεία μόνο σε δύο από τις 1000 περίπου μελέτες που παρουσιάστηκαν. Ο Δρ. Schnorr έκανε μεταμοσχεύσεις σε 16 πιθήκους. Η μέθοδος ήταν επιτυχής σε ποσοστό 83% των μεταμοσχεύσεων φρέσκου ιστού, 50% των μεταμοσχεύσεων κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού και 40% μεταμοσχεύσεων φρέσκου ιστού, ο οποίος υπέστη επεξεργασία από έναν αυξητικό παράγοντα, που ερεθίζει τον ιστό. Κανένα ωάριο δεν γονιμοποιήθηκε ή εμφυτεύθηκε ακόμα. Τυπικά, γυναίκες κατεστραμένες ωοθήκες ακολουθούν θεραπεία με υποκατάστατα ορμονών, η οποία επαναφέρει τον εμμυνορησιακό κύκλο και καθυστερεί την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες αυτές όμως μπορεί να αποκτήσουν παιδιά μόνο από δωρητές ωαρίων, όπως δήλωσε ο Δρ. Benjamin Younger, διευθυντής της American Society for Reproductive Medicine.
Διαβάστε επίσης
- Ενα στα δύο παιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στη Ρωσία
- Αγένεια και εχθρότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα
- Γκολ και θέαμα, αλλά και προβλήματα υγείας
- Προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Υπάρχει αντιμετώπιση
- Αναπνευστικά προβλήματα σε εργαζόμενους στη Σαλαμίνα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.