Περιβάλλον και υγεία είναι το θέμα του 11ου Συνεδρίου για την προστασία του Περιβάλλοντος. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα ολοκληρωθούν στις 23 Νοεμβρίου και θα παρουσιαστούν μελέτες σχετικά με την ύπαρξη τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων. Ομιλητές θα είναι ειδικοί Ελληνες και ξένοι επιστήμονες. Ο κ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντόπισε κατά την ομιλία του την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και τη ζωή, τονίζοντας ότι η αρμονική συνύπαρξή τους συνεπάγεται και φυσιολογική εξέλιξη και ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη ρύπανση ο κ. Κουιμτζής έκανε διάκριση ανάμεσα στη ρύπανση με παγκόσμιες διαστάσεις, όπως στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος, στην διακρατική ρύπανση, όπως αυτή των ποταμών και την στην τοπική, όπως είναι τα φωτοχημικά νέφη.
Επιπλέον αναφέρθηκε και στα χημικά στοιχεία και ενώσεις και τόνισε τη δράση των βαρέων μετάλλων, όπως είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό, ο χαλκός, ο υδράργυρος, διευκρινίζοντας ότι η δράση από την επιστημονική έρευνα εξηγήθηκε πλήρως μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Επιπλέον ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά, με εξαίρεση το μόλυβδος και το κάδμιο, τα οποία είναι άκρως βλαπτικά και καθόλου ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι σε μικρές συγκεντρώσεις είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ενώ αντιθέτως σε μεγάλες είναι τοξικά. Αναφέρθηκε επίσης στην επικίνδυνη δράση των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, τα οποία περιέχονται στον καπνό, την πίσσα, την καύση του ξύλου και του πετρελαίου, οι οποίοι έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, ενώ μπορούν να μεταβάλλονται στο εσωτερικό των ζώντων οργανισμών σε νέες, πιο επικίνδυνες ουσίες. Επίσης αναφέρθηκε και στις επικίνδυνε διοξίνες, που συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό των ζώντων οργανισμών, σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από ότι στο περιβάλλον. Σχετικά με τα παρασιτοκτόνα, θεώρησε θετική την ανάπτυξη νέων τύπων, τα οποία εάν και είναι περισσότερο τοξικά, ωστόσο έχουν μικρότερη υπολειμματικότητα στο περιβάλλον. Επίσης αναφερόμενος εκτός των άλλων στις επικίνδυνες ουσίες , που βρίσκονται σε σωματιδιακή κατάσταση, όπως αυτές που οφείλονται στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τις χαρακτήρισε έως τις πλέον επικίνδυνες, καθώς φτάνουν έως τις κυψελίδες των πνευμόνων.
Σε ιΙδιαίτερη αναφορά που έκανε σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των επιτρεπτών ορίων επιβολής ρύπων, διευκρίνησε ότι στην εκτίμηση των επιβλαβών ορίων των ρύπων που γίνεται από τους επιστήμονες μεσολαβεί τελικά η πολιτική, η οικονομία και ο παράγοντας της κοινωνικής αποδοχής, προκειμένου να καθορισθοθύν οι νομοθετικά επιτρεπόμενες τιμές. Ωστόσο ο κ. Κουιμτζής πρότεινε δραστική μείωση των επιτρεπτών ορίων των ρύπων, τόσο στον αέρα, όσο και στο νερό. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πρασίνου κ Ιωάννης Ζουρνάς αναφέρθηκε στη νοσολογία, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στη ρύπανση του περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ότι περίπου τα 3/4 των καρκίνων έχουν και περιβαλλοντική συνιστώσα. Τόνισε δε τη σημαντική επίπτωση που έχει η ρύπανση του περιβάλλοντος στην ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου, καθώς, όπως προέκυψε από σχετικές έρευνες, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ευχάριστο περιβάλλον είναι εγκάρδιοι, ανθεκτικοί στο στρες, και εμφανίζουν διάθεση αλτρουισμού επιθυμίας να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, ενώ αντίθεση με όσους βρίσκονται και ζουν σε επιβαρημένο περιβάλλον, όπου επικρατεί ο εκνευρισμός και η δυσθυμία.
Διαβάστε επίσης
- Μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς προτείνουν οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο
- Μείωση τιμολογίων από τα θεραπευτήρια ζητούν οι ασφαλιστικές
- Αποδίδουν τα μέτρα για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
- Μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ
- Νέο φάρμακο για τη μείωση της κακής χοληστερόλης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.