Τι είναι η υπογλυκαιμία;
Το σάκχαρο του αίματος πρέπει να κινείται μέσα σε ορισμένες φυσιολογικές τιμές. Όταν οι τιμές αυτές ξεπερασθούν, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, προκύπτει παθολογική κατάσταση. Η μεν υπέρβαση των τιμών καλείται υπεργλυκαιμία, η δε υποχώρησή τους κάτω του φυσιολογικού υπογλυκαιμία. Η συνηθέστερη αιτία της υπογλυκαιμίας είναι… ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αυτό ίσως φαίνεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι. Τα φάρμακα που
παίρνει κανείς για τη ρύθμιση του διαβήτη, είτε είναι αυτά δισκία,
είτε ενέσεις ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία.
Τούτο συμβαίνει γιατί τα εν λόγω φάρμακα έχουν την ιδιότητα να
χαμηλώνουν τις τιμές του σακχάρου αίματος. Εάν, για κάποιο λόγο, η
μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη του κανονικού, τότε εμφανίζονται τα
συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας
Να φέρουμε ένα παράδειγμα: Ο κ. Α. ξυπνά το πρωί και, αφού μετρήσει με το μηχανάκι το σάκχαρό του, κάνει την ένεση της ινσουλίνης όπως κάθε μέρα. Στη συνέχεια, επειδή έχει αργήσει, πίνει, στο πόδι, τον- σκέτο -καφέ του και αναχωρεί για τη δουλειά. Το μεσημέρι, γύρω στις δώδεκα και κάτι, παρουσιάζει ξαφνική εφίδρωση και ταχυκαρδία. Ακούει την καρδιά του να χτυπά γρήγορα και δυνατά. Καταλαμβάνεται από ένα ισχυρό αίσθημα πείνας. Νοιώθει αδυναμία και ζαλάδα. Το σώμα και τα χέρια του τρέμουν. Αμέσως σκέφτεται: Πάλι έπαθα υπογλυκαιμία. Θα πρέπει γρήγορα να φάω κάτι. Πράγματι βγάζει από την τσέπη του και τρώει δύο καραμέλες. Σε δέκα λεπτά όλα τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί.
Αυτή ήταν μια περίπτωση υπογλυκαιμίας. Τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι χαρακτηριστικά, όπως χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι μετά την ένεση ισνουλίνης ο ασθενής παρέλειψε να πάρει το πρωινό του. Από το ανωτέρω παράδειγμα προκύπτει, ότι μετά την ένεση ινσουλίνης – ή τη λήψη αντιδιαβητικού δισκίου – θα πρέπει να ακολουθεί γεύμα. Διαφορετικά οι πιθανότητες να πάθει κανείς υπογλυκαιμία είναι αυξημένες. Τούτο συμβαίνει διότι, τόσο η ένεση όσο και τα χάπια, προκαλούν την εμφάνιση μεγάλης ποσότητος ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν ακολουθήσει λήψη γεύματος, εμφανίζονται συγχρόνως στην κυκλοφορία, και μεγάλες ποσότητες γλυκόζης. Σ αυτή την περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο. Δεν προκύπτει υπογλυκαιμία – ούτε υπεργλυκαιμία. Το σάκχαρο παραμένει στα προβλεπόμενα επίπεδα. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, αν δηλαδή δεν ακολουθήσει πρόσληψη τροφής μετά το φάρμακο, τότε δεν υπάρχει στον οργανισμό αρκετή γλυκόζη, ικανή να αντιμετωπίσει την αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης και έτσι είναι πιθανό να εμφανιστεί υπογλυκαιμία.
Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που μπορεί ο διαβητικός να πάθει υπογλυκαιμία;
Μια άλλη αιτία υπογλυκαιμίας είναι η μεγαλύτερη από την απαιτούμενη δόση φαρμάκου. Αν για παράδειγμα, κάποιος κάνει ένεση με 20 μονάδες ινσουλίνης κάθε πρωί, αλλά σήμερα έκανε κατά λάθος τριάντα, τρώγοντας μετά έφαγε κανονικά το πρωϊνό του, ενδέχεται να εμφανίσει συμπτώματα υπογλυκαιμίας μετά από κάποιες ώρες.
Μιά τρίτη περίπτωση εμφάνισης υπογλυκαιμίας είναι η υπερβολική κόπωση που μπορεί να προκύψει από χειρωνακτική εργασία, γυμναστική, περπάτημα για ψώνια στην αγορά κλπ. Όταν ο ασθενής εκτεθεί σε σωματική κόπωση που είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη που ο ίδιος συνηθίζει, ενδέχεται να εμφανίσει υπογλυκαιμία. Προγραμματίζοντας μια μεγαλύτερη του συνήθως σωματική καταπόνηση, θα πρέπει κανείς να προγραμματίσει και τα συμπληρώματα τροφής που θα λάβει. Εννοούμε ότι πριν αρχίσει θα πρέπει να φάει κάτι, πχ. ένα φρούτο. Ακολούθως, και εφ όσον η προσπάθεια συνεχίζεται, θα πρέπει κάθε μισή ώρα, να τρώει εκ νέου κάτι, (ένα φρούτο, δύο φέτες ψωμί κλπ).
Διαβάστε επίσης
- Σύγχυση στους καταναλωτές σχετικά με το νάτριο και το αλάτι
- Προειδοποίηση της Ε.Ε. σχετικά με τη νομοθεσία για το πόσιμο νερό
- Εξηγήσεις ζητά η EE από την Ελλάδα σχετικά με τα βιοκτόνα
- Οδηγίες του ΕΟΦ σχετικά με το νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα C
Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.