Μείωση της γονιμοποιητικής ικανότητας των ανδρών έχει παρατηρηθεί την τελευταία 20ετία, που οφείλεται κυρίως στην μόλυνση του περιβάλλοντος και στην κατανάλωση ουσιών που έχουν αρνητική επίδραση στην σύνθεση, έκκριση και δράση των ανδρικών ορμονών. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας, κ. Λ. Κοντογεώργος, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Ανδρολογικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα 10-12 Νοεμβρίου.
Κύριες αιτίες της παρατηρούμενης μείωσης είναι η σημαντική ελάττωση της παραγόμενης ποσότητας σπέρματος και η σημαντική αύξηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, που οφείλονται κυρίως στην μόλυνση του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που έχει στην διατροφή. Ετσι ξεκινώντας από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεχόμενος κατά την διάρκεια της ζωής του, την επίδραση ξένων οιστρογόνων που βρίσκονται ελέυθερα στην φύση, προερχόμενα από την χρήση γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων, και εντομοκτόνων, ο σημερινός άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα που τον επιβαρύνει ψυχολογικά και επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητα του.
Ομως και όταν περάσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, ο άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με μια καινούργια σειρά προβλημάτων, που οφείλονται στην έκπτωση της ορμονικής δραστηριότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας. Προβλήματα όπως η ελάττωση της μυϊκής μάζας, καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση και έκπτωση της νοητικής ικανότητας, που μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να διερευνώνται και να αντιμετωπίζονται, σε αντίθεση με τά αντίστοιχα προβλήματα που παρουσιάζονται στις γυναίκες, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση με ορμονική υποκατάσταση γίνεται εδώ και 30 χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης των δύο φύλων να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να πλησιάσει τα δέκα χρόνια έως το 2030.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.