Επιστήμονες στο Νοσοκομείο John Hopkins, αναφέρουν ότι επανέφεραν την κίνηση σε τρωκτικά, που είχαν πρόσφατα παραλύσει, χορηγώντας τους με ένεση εμβρυικά κύτταρα, στο νωτιαίο μυελό. Οι ερευνητές εισήγαγαν νευρικά εμβρυικά κύτταρα στο νωτιαίο μυελό ποντικών και αρουραίων, που είχαν παραλύσει από έναν ιό, που προσβάλει τους κινητικούς νευρώνες των ζώων. Κανονικά τα ζώα, που προσβάλονται από τον ιό Sindbis χάνουν την ικανότητά τους να κινούν τα άκρα τους, καθώς οι νευρώνες, που οδηγούν από το νωτιαίο μυελό στους μύες εκφυλίζονται και φθείρονται. Τα πόδια των ζώων αυτών είχαν παραλύσει. Το 50% των τρωκτικών, στα οποία χορηγήθηκε η θεραπεία με τα εμβρυικά κύτταρα, κατόρθωσαν να επανακτήσουν την ικανότητα να τοποθετούν το πέλμα από το ένα ή τα δύο πόδια τους στο έδαφος.
Σύμφωνα δε με τον ερευνητή Jeffrey Rothstein, αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει άμεσα στη βελτίωση της θεραπείας ασθενών, που έχουν παραλύσει εξαιτίας ασθενειών, που προσβάλλουν τους κινητικούς νευρώνες, όπως είναι η πλαγία μυατροφική σκλήρυνση και άλλες ασθένειες. Διευκρίνησε δε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα εμβρυικά κύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλινικά μέσα σε δύο χρόνια. Ο νευρολόγος Douglas Kerr, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η έρευνα αυτή είναι σπουδαία επειδή είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα, όπου τα εμβρυικά κύτταρα μπορεί να επαναφέρουν λειτουργίες σε ευρύτερες περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η συνήθης χρήση των νευρικών εμβρυικών κυττάρων μέχρι σήμερα, τόνισε, είχε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως οι βλάβες από εγκεφαλικά, ή από τη νόσο του Parkinson, που προσβάλουν μία μικρή συγκεκριμένη περιοχή. Εξήγησε δε στη συνέχεια ότι η έρευνα που έγινε σε αυτά τα τρωκτικά, χορηγήθηκαν με ένεση εμβρυικά κύτταρα, τα οποία κατέληξαν στις ευρύτερες περιοχές του νωτιαίου μυελού, που είχαν προσβληθεί. Ο κ. Kerr είπε χαρακτηριστικά ότι ο θάνατος του κυττάρου προφανώς είναι ένα δραστικό ερέθισμα για την μετανάστευση των εμβρυικών κυττάρων, καθώς εάν προσθέσει κανείς εμβρυικά κύτταρα σε αρουραίο ή ποντικό που είναι υγιείς, κανένα δεν θα πάει στο νωτιαίο μυελό’.
Στην έρευνα αυτή, που έγινε σε 18 τρωκτικά, οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση εμβρυικά κύτταρα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ζώων μέσω μίας βελόνας, που βρισκόταν στη βάση του νωτιαίου μυελού. Μέσα σε μερικές εβδομάδες τα κύτταρα αυτά μετανάστευσαν στο κοιλιακό κέρας, μία περιοχή του νωτιαίου μυελού, όπου περιέχονται τα νευρικά κινητικά κύτταρα. Μετά από 8 εβδομάδες διαπιστώθηκε μία βέβαιη λειτουργική βελτίωση στα μισά από τα ποντίκια και τους αρουραίους, όπως ανέφερε ο κ. Kerr. Ένα ποσοστό 5-7% των εμβρυικών κυττάρων, που μετανάστευσαν στον νωτιαίο μυελό μετατράπηκαν σε νευρικά κύτταρα, εμφανίζοντας ώριμα νευρολογικά στοιχεία στην επιφάνειά τους. Η έρευνα πλέον στρέφεται στην εξήγηση πως ένας τόσο μικρός αριθμός νευρικών κυττάρων μπορεί να επιφέρει μία τόσο μεγάλη λειτουργική βελτίωση.
Πιθανόν τόνισε ο Kerr να απαιτούνται πολύ λιγότερα νευρικά
κύτταρα για αυτές τις λειτουργίες, από ότι υποπτευόμαστε. Η άλλη
εξήγηση είναι ότι τα εμβρυικά κύτταρα καθ΄εαυτά προστάτευσαν και
ερέθισαν τα ήδη υπάρχοντα νευρικά κύτταρα του οργανισμού,, που δεν
είχαν ακόμα προσβληθεί.
Τα τρωκτικά που μολύνθηκαν τελικά από τον ιό Sindbis αποτελεί
μοντέλο δοκιμών για την ασθένεια SMA, η οποία είναι η πιο κοινή
κληρονομική νευρολογική δυσλειτουργία
και η πιο κοινή κληρονομική αιτία θανάτου στα μικρά παιδιά,
προσβάλλοντας 1 στα 6.000 και 1 στα 20.000 παιδιά. Στην ασθένεια
αυτή, όπου τα νευρικά κύτταρα, που οδηγούν από το νωτιαίο μυελό
στους μύες εκφυλίσονται, τα παιδιά γεννιούνται αδύναμα και έχουν
πρόβλημα κατάποσης, αναπνοής και κινητικότητας. Τα περισσότερα
πεθαίνουν στη νηπιακή ηλικία, ενώ λίγα κατορθώνουν να ζήσουν έως τα
πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Η ασθένεια οδηγεί σε παράλυση του σώματος
και σε θάνατο.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.