Το τσάι μπαίνει στην υπηρεσία της υγείας, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ηλία Καστανά. Συγκεριμένα σε δελτίο τύπου που εξεδόθη από την ΕΛΑΙΣ και το Κέντρο Πληροφοριών Lipton αναφέρεται ότι ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει την αντικαρκινική δράση ορισμένων πολυφαινολών και κυρίως αναλόγων της κατεχίνης, τα οποία βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο τσάι. Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες μελέτες, στις οποίες η απαιτούμενη συγκέντρωση των πολυφαινολών για να προκαλέσει αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων ήταν αρκετά υψηλή, και γενικά μη συμβατή με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τσαγιού, τελευταία αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του κ. Ηλία Καστανά, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έδειξαν ότι, σε ορισμένους καρκίνους, η λήψη του ισοδυνάμου με 3-4 φλιτζάνια τσάι, μπορεί να δώσει στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες πολυφαινολών οι οποίες μπορούν, σε πειραματικές συνθήκες, να προκαλέσουν αναστολή των καρκινικών κυττάρων.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλος λόγος έχει γίνει για τις φυτικές αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Οι φυσικές αυτές ουσίες προέρχονται από την σύντηξη απλουστέρων χημικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται στο τσάι και σε μία πληθώρα άλλων φυτικών ποτών και τροφών, όπως το κρασί, τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.
Η βιολογική δράση των πολυφαινολών, είναι η δέσμευση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Τα φυσικά αυτά προϊόντα αποτελούν έναν από τους κύριους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού απέναντι σε μικροβιακές λοιμώξεις. Σε ορισμένες όμως καταστάσεις, όπως έντονο στρες, λήψη ορισμένων τροφών, ή μολυσμένο περιβάλλον, οι ουσίες αυτές παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, περισσότερες από ότι μπορούν να εξουδετερωθούν από τα φυσικά μέσα του οργανισμού. Η υψηλή συγκέντρωσή τους στο αίμα οδηγεί σε προσβολή των κυττάρων, οδηγώντας σε παθολογικές καταστάσεις, όπως η πρόωρη γήρανση, ασθένειες του μεταβολισμού, και σε χρόνιες νόσους, όπως καρδιοπάθειες ή ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτό, διότι είτε οι οξειδωτικές αυτές ρίζες προσβάλλουν τις κυτταρικές μεμβράνες και καταστρέφουν τα κύτταρα, είτε εισερχόμενες μέσα τους, μπορούν να ενσωματωθούν στο γενετικό υλικό του οργανισμού (DNA) και να προκαλέσουν τροποποιήσεις του, οι οποίες στη συνέχεια να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις και καρκίνο. Στις περιπτώσεις αυτές, με τη διατροφή, ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει αντιοξειδωτικές ουσίες από τις διάφορες τροφές και ποτά, οι οποίες θα εξουδετερώσουν την περίσσεια των ελευθέρων ριζών.
Μία από τις τροφές που έχουν βρεθεί ότι είναι πολύ πλούσιες σε φυτικά αντιοξειδωτικά είναι και το τσάι, όπου οι πολυφαινόλες αποτελούν το 30% του ξηρού υπολείματός του.
Συμπερασματικά, αν πίνει κανείς 3-4 φλιτζάνια τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας, και καταναλώνει και άλλες φυτικές τροφές ή ποτά (φρούτα, λαχανικά, κρασί και ελαιόλαδο), ο οργανισμός προστατεύεται από μία πληθώρα καταστροφικών γι’ αυτόν καταστάσεων (γήρανση, χρόνιες ασθένειες, καρκίνος) και αποκτά μια προστατευτική ασπίδα έναντι εξωγενών λοιμώξεων.
Διαβάστε επίσης
- Ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για τους αγρότες από την Interamerican
- Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας
- Υπηρεσία ιατρικής τηλεμετρίας στην Ανάφη
- Συνάντηση Σημίτη με τον υπουργό Υγείας κ. Στεφανή
- Επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Στεφανή στο ΟΚΑΝΑ
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.