To Πανεπιστήμιο του Maryland Greenebaum Cancer Center στη Βαλτιμόρη, είναι το πρώτο, το οποίο εκτελεί την νέα θεραπευτική μέθοδο, για ανεγχείρητους καρκίνους του ήπατος, η οποία είναι γνωστή ως TheraSphere (Θερασφαίρα). Η Θερασφαίρα είναι μη χειρουργική και χρησιμοποιεί μικροσκοπικά σωματίδια γυαλιού για να μεταφέρει ακτινοβολία απευθείας στους όγκους. Η θεραπεία αυτή έχει ήδη εγκριθεί από το FDA και πρόκειται να αποτελέσει μία πολύ ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνου του ήπατος. Ηδη οκτώ ασθενείς έχουν υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία, στο κέντρο Greenebaum Cancer Center, το οποίο είναι και το μοναδικό στις ΗΠΑ, που προσφέρει τη Θερασφαίρα.
Η θερασφαίρα χορηγείται μέσω ενός καθετήρα, που τοποθετείται στη μηριαία αρτηρία στον άνω μηρό και διασπείρεται στην ηπατική αρτηρία, ένα βασικό αγγείο που τροφοδοτεί το συκώτι. Εκεί εκατομύρια μικροσκοπικά σωματίδια γυαλιού, εμπεδωμένα με το ραδιενεργό στοιχείο υττέρβιο-90, απελευθερώνονται στο αίμα και μεταφέρονται απευθείας στον όγκο. Η θεραπεία της Θερασφαίρας βασίζεται στην χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στον όγκο για ορισμένες ημέρες. Σε αντίθεση με τις θεραπείες, που χορηγούν δέσμη ακτινοβολίας εξωτερικά, η Θερασφαίρα μειώνει ιδιαίτερα την έκθεση στη χορηγούμενη ακτινοβολία, όλων των υγειών ιστών. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι τους την ίδια ημέρα, χωρίς η θεραπεία να παρουσιάζει τον παραμικρό κίνδυνο για τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.
Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος, παρουσιάζεται στο συκώτι και δεν αποτελεί δευτεροπαθή εναπόθεση από άλλο σημείο του σώματος. Είναι διαδεδομένος κυρίως στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου θεωρείται ότι προσβάλει περίπου το 10% του πληθυσμού σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό είναι χαμηλό, καθώς υπολογίζεται ότι παρουσιάζονται περίπου 4.000 καινούριες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος ετησίως. Ωστόσο προβλέπεται ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση στην εμφάνιση της νόσου αυτής, καθώς έχει παρουσιασθεί ανάλογη αύξηση στην εμφάνιση της Ηπατίτιδας Β και C, ασθένειες που προκαλούν βλάβη στο συκώτι και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του ήπατος.
Είναι αλήθεια ότι η χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου του ήπατος παρέχει περισσότερες πιθανότητες θεραπείας. Δυστυχώς ένα ποσοστό μόλις 15% αυτών των ασθενών υποβάλονται σε χειρουργική επέμβαση, είτε γιατί κατά το χρόνο που ανακαλύπτεται ο καρκίνος βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, είτε γιατί υπάρχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι, που δεν το επιτρέπουν. Η χημειοθεραπεία δε από μόνη της δεν παρέχει ικανοποιητικό ποσοστό επιβίωσης. Ωστόσο η Θερασφαίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα η τελευταία να καθίσταται πιο αποτελεσματική. Σημειωτέον δε ότι η Θερασφαίρα θα μπορούσε κάλλιστα να αποβεί πολύτιμη, ως θεραπεία – γέφυρα, για τους ασθενείς εκείνους, που αναμένουν δωρητή ήπατος, για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Διαβάστε επίσης
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
- Καπνός και αλκοόλ αιτίες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα
- Νέο τεστ για πιο ακριβή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
- Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού
- Γονίδιο σχετίζεται με μορφή καρκίνου των όρχεων
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.