Ερευνα σε πιθήκους δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα να κατασκευασθεί εμβόλιο, που θα προστατεύει από τον κίνδυνο ανάπτυξης του νόσου του AIDS, τους ανθρώπους, που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των πιθήκων δεν εμπόδισε την προσβολή τους από τον ιό, ωστόσο ενδυνάμωσε ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τους έδωσε τη δυνατότητα να τον καταπολεμήσουν. Μόλις τα αποτελέσματα της έρευνας μπορέσουν να αναπαραχθούν και στον ανθρώπινο οργανισμό, θα υπάρξουν ιδιαίτερα ευεργετικές συνέπειες στη μάχη κατά της διαδόσεως και εξάπλωσης της νόσου, κυρίως στις χώρες, στις οποίες η αντιρετροική θεραπεία δεν είναι ευρέως διαθέσιμη.
Η σχετική έρευνα έγινε από το Beth Israel Deaconess και την Ιατρική Σχολή του Harvard και βασίζεται στον εμβολιασμό των πιθήκων με συνδυασμένο εμβόλιο, που αποτελείται από εμβόλιο DNA, ειδικά σχεδιασμένο να ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του σώματος και μία ειδική πρωτείνη του αμυντικού συστήματος, η οποία ερεθίζει τον φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Με αυτό το συνδυασμένο εμβόλιο εμβολιάσθηκαν πίθηκοι, που είχαν προσβληθεί από μία πολύ επιθετική μορφή του ιού HIV, που εμφανίζεται στο βιολογικό τους είδος.
Πίθηκοι, που δεν είχαν εμβολιασθεί, εμφάνισαν μεγάλες ποσότητες του ιού στον οργανισμό τους και κυριολεκτικά καταστράφηκε το αμυντικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα οι μισοί περίπου να πεθάνουν μέσα σε 140 ημέρες. Αντιθέτως οι πίθηκοι στους οποίους δόθηκε το συνδυασμένο αυτό εμβόλιο, είχαν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των κυττάρων του αμυντικού τους συστήματος και ο ιός ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμος στον οργανισμό τους. Κανένας πίθηκος δεν ανέπτυξε συμπτώματα του AIDS στον οργανισμό του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιμετώπισή τους απέναντι στον ιό ήταν πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση, που είχαν οι πιθήκοι στους οποίους δόθηκε το απλό και όχι το συνδυασμένο εμβόλιο του DNA, καθώς δύο από αυτούς παρουσίασαν συμπτώματα, πλήρους ανάπτυξης του ιού μέσα σε 140 ημέρες.
Σήμερα, στις Δυτικές χώρες, οι ασθενείς που έχουν προβληθεί από τον ιό του AIDS, λαμβάνουν ποικιλία φαρμάκων, που αφενός ενισχύουν το αμυντικό τους σύστημα και αφετέρου προσπαθούν να διατηρούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα την ποσότητα του ιού στον οργανισμό τους, καθώς εξάλλου θεωρείται ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσής του. Δεδομένου ότι τα σχετικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα ακριβά και απλησίαστα για τους περισσότερους ασθενείς, η δυνατότητα εμβολιασμού αποτελεί μία επαναστατική πρόοδο, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την εξάπλωση και διάδοση του ιού.
Αξίζει να τονισθεί ωστόσο ότι το εμβόλιο αυτό δεν προστατεύει από την προσβολή από τον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποτελεί θεραπεία. Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν, όπως εάν τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι παρόμοια και στον άνθρωπο, εάν θα χρειάζονται συνεχείς, επαναληπτικοί εμβολιασμοί και με ποια συχνότητα, καθώς και κυρίως εάν τα αποτελέσματα του εμβολίου θα έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ ή όχι, ερώτημα, του οποίου η απάντηση πρόκειται να αποτελέσει τον αμέσως επόμενο σκοπό της ερευνητικής ομάδας.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;
- Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο
- Λάθος(;) αντιτρομοκρατικό εμβόλιο αγόρασαν οι Βρετανοί
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.