Τα μισά από τα αντιβιοτικά που καταναλώνονται παγκοσμίως λαμβάνονται άσκοπα και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ στην Ελλάδα τα αντιβιοτικά αποτελούν το 20 με 50% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων, με το αντίστοιχο κόστος στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σύμφωνα με όσα τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι καθηγητές παθολογίας κ. Σ. Ράπτης και κ. Ν. Κατσιλάμπρος, οι συνέπειες από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών πέραν των οικονομικών μεγεθών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων μια και τα στελέχη των μικροβίων αναπτύσσουν αντοχή απέναντι στα αντιβιοτικά.
Συγκεκριμένα παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά σταφυλοκόκκων που είναι ανθεκτικοί στην πενικιλίνη, φθάνοντας και το 90%, ενώ Gram – αρνητικοί μικροοργανισμοί που ευθύνονται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με δυσκολία λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει.
Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Παθολογίας οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν από τις 4 μέχρι και τις 7 Οκτώβρη στην αίθουσα Ολυμπία του Ξενοδοχείου Divani Caravel και διοργανώνεται με ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας. Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνεται και αναφορά στο ρόλο της διατροφής ως παράγοντα προστασίας έναντι σοβαρών νοσημάτων, η σχέση της παχυσαρκίας με συγκεκριμένες νόσους, καθώς θα τεθεί και ο προβληματισμός γύρω από την ευθανασία στην εναρκτήρια διάλεξη του συνεδρίου από τον καθηγητή κ. Γ. Δάικο.
Διαβάστε επίσης
- Μικρόβια και ιοί
- Ποιά είναι η διαφορά της αποστείρωσης από την απολύμανση;
- Χρήσιμα μικρόβια
- Σε τι διαφέρει η μόλυνση από τη λοίμωξη
- Δέρμα: ένας άγρυπνος φύλακας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.