Σε μία προσπάθεια να αποδείξουν την ασφάλεια και τα πλεονεκτήματα μιας χειρουργικής επέμβασης χωρίς γενική αναισθησία, γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (UPMC), θα πραγματοποιήσουν επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass), χρησιμοποιώντας το ίδιο είδος επισκληριδίου αναισθησίας που χρησιμοποιείται στις γυναίκες κατά τον τοκετό. Είκοσι ασθενείς αναμένεται να συμμετάσχουν στη μελέτη. Η επισκληρίδιος αναισθησία προκαλεί αναλγησία η οποία εμποδίζει τον ασθενή να νιώθει την επέμβαση, ενώ άλλα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τυχόν δυσφορίας ή του άγχους.
Σύμφωνα με τον John P. Williams, διευθυντή του Αναισθησιολογικού τμήματος, ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων, επιτρέπει στους ασθενείς να διατηρούν μόνο μια επιπόλαια ανάμνηση της όλης διαδικασίας. Αν για κάποιο λόγο οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται MIDCAB (minimally invasive direct coronary artery bypass – άμεση αορτοστεφανιαία παράκαμψη με ελάχιστη παρέμβαση), απαιτεί μικρότερη χειρουργική τομή, έχει λιγότερες επιπλοκές με αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο νοσηλείας από τις συνηθισμένες εγχειρήσεις.
Ειδικότερα, στην άμεση αορτοστεφανιαία παράκαμψη με ελάχιστη παρέμβαση, η τομή είναι περίπου 10 εκατοστά, το στέρνο παραμένει ανέπαφο, η απώλεια αίματος είναι μικρότερη, η καρδιά εξακολουθεί να λειτουργεί, οι ασθενείς παραμένουν λιγότερο χρόνο στον αναπνευστήρα ενώ παραμένουν στη Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας για 6 μόνο ώρες και στο Νοσοκομείο για 2 – 3 ημέρες. Συνήθως επιστρέφουν στην εργασία τους μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Η παραπάνω χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ξύπνιο ασθενή, για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό MIDCAB και επισκληριδίου αναισθησίας. Πολύ σύντομα μετά την επέμβαση ο ασθενής ήταν ξύπνιος μιλώντας με τους συγγενείς του, χωρίς να πονάει και να έχει ναυτία ή εμέτους. Οι ασθενείς που παίρνουν μέρος στη μελέτη, πρέπει να βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση, αλλά αναμφίβολα, η επέμβαση μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις, οι οποίες καθιστούν απαγορευτική τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Οι ασθενείς, πρέπει, επίσης, να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι.
Ο Williams και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι η νέα προσέγγιση στην αναισθησία, θα είναι πολύ πιο εύκολα ανεκτή από τους ασθενείς, κάνοντάς τους να νιώθουν περισσότερο άνετα, ενώ μακροπρόθεσμα θα τους προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα του bypass. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 – 18 μήνες και τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.
Διαβάστε επίσης
- Διαστημικές εγχειρήσεις
- Η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε τίγρη
- Επιτυχείς εγχειρήσεις στο κρανίο πριν 5500 χρόνια
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.