‘Το λίπος είναι όργανο και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όπως το ήπαρ’ δήλωσε ο Simon Coppack, εκπρόσωπος του Royal London Medical School, δείχνοντας πόσο σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει το λίπος για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη μελέτη του λίπους, εντυπωσιάσθηκαν τόσο με τις δυνατότητες του, ώστε προτείνουν, το λίπος να μην θεωρείται πια πλεονάζων ιστός, αλλά να αναβαθμιστεί και να θεωρείται όργανο του σώματος, αφού ο ρόλος του στην προστασία οστών και οργάνων καθώς και στη ρύθμιση των ορμονών, της ανοσίας και της αναπαραγωγικής λειτουργίας των γυναικών, θεωρείται πολύ σημαντικός.
Το λίπος, παράγει μια σημαντική ορμόνη, που λέγεται λεπτίνη, η οποία πληροφορεί τον εγκέφαλο, για τα επίπεδα της ενέργειας του σώματος. Με άλλα λόγια, πότε πρέπει να φάμε ή πότε έχουμε φάει αρκετά. Παράλληλα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην αναπαραγωγική διαδικασία, αφού γυναίκες με ελάχιστο σωματικό λίπος δεν έχουν καν περίοδο, όσο και στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποβεί καταστροφική, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, ενώ είναι ζωτικής σημασίας, τα συστήματα της μητέρας, να γνωρίζουν πότε έχει αρκετή διαθέσιμη ενέργεια.
Η λεπτίνη, φαίνεται επίσης, ότι είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Ανήκει σε μία κατηγορία πρωτεϊνών που λέγονται κυτοκίνες, οι οποίες αποτελούν ορμόνες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οταν προσβληθούμε από κάποια λοίμωξη, η ποσότητα των κυτοκινών στο σώμα αυξάνεται δραστικά, προκαλώντας την έναρξη της ανοσολογικής απάντησης, ενώ, προκαλώντας προσωρινή μείωση της όρεξης, οι κυτοκίνες, επιτρέπουν στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.