Υπουργική απόφαση κόντρα στην κοινοτική νομοθεσία
Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η κοινή απόφαση των υπουργείων Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ να εξαχθούν 1.680 τόννοι ίνας μεταλλαγμένου βαμβακιού, που θα παραχθούν σε ελληνικά εκοκκιστήρια, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, και παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις τόσο του υπουργού Γεωργίας κ. Ανωμερίτη όσο και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλου.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα
Το θέμα του μεταλλαγμένου βαμβακιού ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Greenpeace κατήγγειλε την παράνομη εισαγωγή στην χώρα μας μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και σαφής. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλος δήλωσαν ότι οι καλλιέργειες μεταλλαγμένου βαμβακιού θα καταστραφούν, ενώ οι αγρότες θα αποζημιωθούν. Μάλιστα ο κ. Ανωμερίτης υπολόγισε τους μεταλλαγμένους σπόρους σε 847 τόννους (6% του συνόλου της ελληνικής αγοράς), ποσό που αντιστοιχεί σε 350.000 σρέμματα καλλιεργημένου βαμβακιού.
Greenpeace: Η αλχημεία του 1%
Αντί όμως να γίνει η διαδικασία δέσμευσης και καταστροφής του βαμβακιού, η νέα κοινή απόφαση των δύο υπουργείων ορίζει ένα αυθαίρετο αποδεκτό όριο επιμόλυνσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace, το όριο του 1%. Δηλαδή όσα χωράφια σπάρθηκαν με βαμβακόσπορο που περιείχε λιγότερο από 1% μεταλλαγμένο υλικό δεν χρειάζεται να καταστραφούν, κατεβάζοντας έτσι τα μολυσμένα στρέμματα σε 5.600 από 350.000. Ακόμα δε και αυτά που θεωρούνται από την κοινή απόφαση μολυσμένα, θα γίνει επεξεργασία τους σε ξεχωριστά εκκοκιστήρια και ο μέν σπόρος θα καταστραφεί αλλά οι ίνες του βαμβακιού θα εξαχθούν. Το πρόβλημα του μεταλλαγμένου βαμβακιού έφθασε μέχρι και τη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε η κ. Μ. Δαμανάκη.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.