Το 1960, στο χωριό Nicastro της Ιταλίας, μελετήθηκε εντατικά μία οικογένεια στην οποία πολλά μέλη της υπέφεραν από τη νόσο Αλζχάιμερ (Alzheimer). Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν μια νέα πρωτείνη, πού τη βάφτισαν νικαστρίνη (nicastrin), προς τιμήν αυτής της πρωτοποριακής έρευνας. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση τους στο περιοδικό Ναture, η νικαστρίνη συνδέεται με μια άλλη πρωτεΐνη, την προσενιλίνη (presenilin) επηρεάζοντας σημαντικά την εξέλιξη της νόσου Αλζχάιμερ (Alzheimer) τόσο σε γενετικό όσο και σε κλινικό και παθολογοανατομικό επίπεδο.
Αφού πρώτα ταυτοποιήσαν τη νικαστρινη, με τη χρήση της μοριακής βιολογίας, τροποποίησαν κύτταρα ποντικών καί εντόμων, προκείμενου να ελέγξουν την παραγωγή νικαστρίνης. Ανακάλυψαν λοπόν ότι, επηρρεάζοντας την ποσότητα της νικαστρίνης, μπορούν να έχουν περισσότερη ή λιγότερη παθολογική πλάκα (plaque) της νόσου Αλζχάιμερ στον εγκεφαλικό ιστό. Φαίνεται ότι η ίδια πρωτεΐνη, η νικαστρίνη, παίζει ρόλο στη φυσιολογική διαφοροποίηση των εγκεφαλικών, μυικών και άλλων κυττάρων, νωρίς στην εμβρυική ζωή του ανθρώπου.
Το γενετικό παιχνίδι ανάμεσα στα φυσιολογικά και τα παθολογικά μας κύτταρα, δείχνει για άλλη μια φορά, ότι είναι συνεχές, ενώ αυτό που, αρχικά, μας δίνει μια φυσιολογική ζωή, πιθανώς αργότερα να προκαλεί μιά τόσο καταστροφική ασθένεια.
Διαβάστε επίσης
- Η κύηση του πρώτου ανθρώπινου κλώνου κρύβει κινδύνους για τη μητέρα
- Ο συνδυασμός φυτοφαρμάκων κρύβει κινδύνους για τον καταναλωτή
- 2004: Φιλικό Ολυμπιακό Χωριό για το περιβάλλον
- Η λήψη βοτάνων πριν από μια εγχείρηση μπορεί να κρύβει κινδύνους
- Η υπερκατανάλωση υπνωτικών κρύβει κινδύνους
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.