Η
κατανάλωση κακοψημένου κρέατος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
αυξάνει το κίνδυνο τοξοπλάσμωσης, μιας παρασίτωσης που προσβάλλει
το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Στην Ευρώπη υπολογίζεται οτι η τοξοπλάσμωση προσβάλλει ένα στα
χίλια νεογέννητα. Μερικά απο αυτά πεθαίνουν απο την λοίμωξη και σε άλλα
προκαλούνται σοβαρές μαθησιακές ανωμαλίες και απώλεια της όρασης. Ο
μόνος τρόπος πρόληψης της τοξοπλάσμωση είναι η αποφυγή των
παραγόντων κινδύνου με κυριότερο αυτό της κατανάλωσης κακοψημένου
κρέατος.
Σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού British Medical Journal ο Dr. R. E. Gilbert και οι συνεργάτες του μελέτησαν 252 γυναίκες που προσβλήθηκαν απο τοξοπλάσμωση κατά την εγκυμοσύνη. Υπολόγισαν οτι το 63% των περιπτώσεων οφειλόταν σε μολυσμένο κρέας.
Οι έγκυες που δοκίμαζαν το κρέας πριν μαγειρευτεί, που έτρωγαν σαλάμι , μη παστεριωμένο γάλα η είχαν στενή επαφή με κατοικίδια – κυρίως γάτες – είχαν αρκετά αυξημένη την πιθανότητα μόλυνσης με τοξόπλασμα
Διαβάστε επίσης
- Προσοχή στα δαγκώματα των μικρών μας φίλων
- Το εμφιαλωμένο νερό χρειάζεται προσοχή
- ΔΕΗ: Προσοχή στο πέταγμα χαρταετού
- Γονείς: Προσοχή στις εποχικές λοιμώξεις
- ΕΟΦ: Προσοχή σε φυτικά προϊόντα που περιέχουν Aristolochia
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.