Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Είναι το αίσθημα «έλλειψης αέρα», ανεξαρτήτως από το αίτιο που το προκαλεί.
Η δύσπνοια ως σύμπτωμα
μπορεί να προκαλείται από πληθώρα νόσων και καταστάσεων. Από το πιο
απλό (π.χ. άγχος) μέχρι τη σοβαρού βαθμού καρδιακή
ανεπάρκεια η δύσπνοια είναι
πάντοτε σύμπτωμα που προκαλεί στον μεν ασθενή αγωνία στον δε ιατρό
το αίσθημα του σοβαρού και επείγοντος προς επίλυση,
προβλήματος.
Η δύσπνοια μπορεί να
συνοδεύει σχεδόν όλες τις παθήσεις στην καρδιολογία. Ετσι στη
στεφανιαία νόσο μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται δύσπνοια στην
προσπάθεια και όχι στηθάγχη που είναι το κυριότερο και
χαρακτηριστικότερο εύρημα στην στεφανιαία νόσο. Συνήθως όμως η
δύσπνοια συνοδεύει
την καρδιακή ανεπάρκεια. Διακρίνεται μάλιστα σε πολλές μορφές.
Δύσπνοια προσπαθείας : είναι η δύσπνοια που εκλύεται στην προσπάθεια και υφίεται με την διακοπή της προσπάθειας. Υπάρχουν και διαβαθμίσεις ανάλογα με το μέτρο της προσπάθειας (π.χ. δύσπνοια στην ελάχιστη κόπωση).
Δύσπνοια κατακλίσεως ή ορθόπνοια : είναι η δύπνοια που εκλύεται στην ήπτια θέση και ανακουφίζεται ή εξαφανίζεται στην καθιστή ή ορθία θέση.
Τρεπόπνοια : είναι το αντίθετο της δύσπνοιας κατακλίσεως. Αυτή εκλύεται σε όρθια θέση.
Παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια : Είναι εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας με το χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής την εκδηλώνει λίγες ώρες μετά την νυκτερινή κατάκλιση. Διαρκεί 10-20 λεπτά και ο ασθενής την αντιμετωπίζει κρεμόντας τα πόδια από το κρεβάτι και ερχόμενος σε καθιστή θέση.
Οξύ πνευμονικό οίδημα (καρδιακή κάμψη) : είναι εκδήλωση βαρειάς και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Ο πάσχων έχει δύσπνοια έντονη, που προκαλεί αγωνία επικειμένου θανάτου και που δεν ανακουφίζεται με οτιδήποτε παρά μόνον με άμεση και δραστική χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η δύσπνοια της υστερίας όπου χωρίς να υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα ο ασθενής δυσπνοεί έντονα λόγω ερεθισμού του κέντρου της αναπνοής από την όλη κατάσταση.
Ανάλογα με την προέλευση της και τη βαρύτητα η δύσπνοια αντιμετωπίζεται με ποικίλλους τρόπους. Χορήγηση οξυγόνου, φαρμακευτικά (βρογχοδιασταλτικά, διουρητικά, δακτυλίτιδα, κορτιζόνη, ινότροπα φάρμακα), με παρακέντηση υπεζωκοτικής συλλογής αν είναι μεγάλη η ποσότητα του υγρού,με παρακέντηση περικαρδιακής συλλογής αν προκαλεί συμπίεση της καρδιάς, με παροχέτευση αν πρόκειται για δύσπνοια οφειλόμενη σε πνευμονοθώρακα ή αιμοθώρακα ή συνδυασμό αυτών. Σε τελικό στάδιο και εφ όσον η κατάσταση του ασθενούς χειροτερεύει μπορεί να απαιτηθεί η σύνδεσή του με αναπνευστήρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι επομένως απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της αιτιολογίας της δύσπνοιας , προκειμένου να γίνει η σωστή θεραπευτική προσέγγιση.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Ένα ποτηράκι για γερή καρδιά!
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Μια ασπιρίνη την ημέρα… σωστό ή λάθος;
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκα στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο Ε.Ε.Σ. έως το 1998 και έκτοτε εργάζομαι στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 1999 δημιουργήσαμε μαζί με τον συνάδελφο Καρδιολόγο Στ. Λυρόπουλο, το Καρδιολογικό Κέντρο CardioLife, πλήρως εξοπλισμένο, στην περιοχή της Ηλιούπολης.