Η παχυσαρκία είναι μάστιγα για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Μία δίαιτα που περιλαμβάνει γλυκά, παγωτά, ζωικά λίπη και τηγανητά δεν θα ήταν ακριβώς η προτεινόμενη για την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες της γενετικής μηχανικής πιστεύουν οτι με κατάλληλη τροποποίηση ενός ενζύμου ακόμη και η προαναφερθείσα δίαιτα δεν θα προκαλεί παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα οι Steven Smith et al απο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αδρανοποίησαν το ακέτυλοσυνενζυμο CoA (Dgat) που παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία τριγλυκεριδίων, λίπους και γενικά του λιπώδους ιστού. Σε εργασία τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, γενετικώς τροποποιημένοι επίμυες με αδρανοποιημένο αυτό το ένζυμο Dgat δεν αύξαναν το βάρος τους οτι και εάν έτρωγαν.
Τα δεδομένα αυτά απο τα πειραματόζωα δεν είναι βέβαια άμεσα εφαρμόσιμα στον άνθρωπο. Το ένζυμο Dgat υπάρχει σε διάφορους ιστούς του σώματος και δεν περιορίζεται μόνο στον λιπώδη. Οι επιπτώσεις της αναστολής του σε όλο το σώμα δεν είναι φυσικά γνωστές. Ειδικά στους θήλεις επίμυες φαίνεται οτι προκαλεί έλλειψη μητρικού γάλακτος, ακόμη και άπαχου.
Σαν κατακλείδα οι ερευνητές διατείνονται οτι οι ανακαλύψεις της γενετικής μηχανικής της τελευταίας δεκαετίας έδειξαν οτι η ρύθμιση του λιπώδους ιστού δεν είναι τόσο απλή οσο φαίνεται και το να παραμείνει κανείς λεπτός είναι αρκετά σύνθετο.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού, τρώγοντας σωστά
- Τρείς απλές ασκήσεις για να απαλλαγείτε από το αντρικό σωσίβιο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.