Εισαγωγή
Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς σε σχέση με μια σχετικά νέα ανακάλυψη στον τομέα της βιομηχανίας καλλυντικών – τα οξέα φρούτων ή αλλιώς άλφα υδροξέα (AHA).
Καθώς η ηλικία του μέσου πληθυσμού αυξάνεται , η τεχνολογία των καλλυντικών υπόσχεται ότι θα εξαλείψει τα σημάδια που επιφέρει στο δέρμα ο χρόνος.
Χρόνια ολόκληρα αισθητικοί αλλά και όλοι οι απλοί χρήστες καλλυντικών προϊόντων ανέμεναν μια επανάσταση στον τομέα αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή και θεαματική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση και θεραπεία σημαντικών αισθητικών προβλημάτων όπως αυτά της ακμής, λεκέδων, δυσχρωμιών του δέρματος, γραμμών, ρυτίδων καθώς φθοράς του δέρματος λόγω της ηλικίας.
Η αναμονή αυτή τελείωσε. Στα πρόσφατα χρόνια η καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής του δέρματος επέτρεψε την παρασκευή προϊόντων περιποίησής του που παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα στο δέρμα.
Για πρώτη φορά ο κλάδος της αισθητικής έχει στη διάθεσή του μια επαναστατική σειρά προϊόντων βασισμένη στα άλφα υδροξέα.
Τα περισσότερα προϊόντα που προσφέρει στους καταναλωτές η αγορά των καλλυντικών είναι βασισμένα σε ένα τουλάχιστον από τα άλφα υδροξέα και τα προϊόντα αυτά αναμένεται να παίξουν ηγετικό ρόλο στον τομέα των καλλυντικών στο μέλλον.
Τι είναι τα άλφα υδροξέα
Τα άλφα υδροξέα αποτελούνται από συστατικά που τα βρίσκουμε στη
φύση και τα οποία δρουν με έναν πολύ ειδικό τρόπο στο δέρμα μας.
Η οικογένεια των άλφα υδροξέων περιλαμβάνει :
* Το λακτικό οξύ, το οποίο βρίσκουμε στο ξινόγαλο
* Το κιτρικό οξύ, που υπάρχει στα όξινα φρούτα όπως πορτοκάλια , λεμόνια , κίτρα , γκρέιπ φρουτ
* Το μηλικό οξύ από τα μήλα
* Το τρυγικό οξύ από το σταφύλι
* Το γλυκολικό οξύ που υπάρχει στα ζαχαροκάλαμα αλλά και στο σώμα μας.
Το πιο διαδεδομένο καθώς και πιο αποτελεσματικό σε χρήση υδροξύ
από τα παραπάνω είναι το γλυκολικό , λόγω του ότι έχει τη
μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση και απορρόφησή του από το δέρμα μας.
Το αμέσως αποτελεσματικότερο υδροξύ είναι το γαλακτικό, το οποίο
επίσης έχει καλές δυνατότητες απορρόφησης και καλή απόδοση στο
δέρμα , αλλά
εξακολουθεί να προηγείται σε χρήση το γλυκολικό μια και εκτός από
τους παραπάνω λόγους έχει υποβληθεί σε ευρεία ιατρική έρευνα λόγω
των θεραπευτικών ιδιοτήτων του στο δέρμα.
Η τεχνολογία των καλλυντικών σήμερα προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε σχέση με τη χρήση των υδροξέων και ειδικότερα του γλυκολικού , ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καθημερινή χρήση στο σπίτι για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και πάντα σε συνδυασμό με ειδικές για την περίσταση θεραπείες.
Η δράση των υδροξέων
Οταν για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν οξέα φρούτων σε
περιποίηση για σημάδια ηλικίας , οι ερευνητές παρατήρησαν έντονη
διόρθωση και ανακατασκευή στις ρυτίδες.
Με τη χρήση οξέων οι λεπτές και επιφανειακές ρυτίδες
ανταποκρίθηκαν άμεσα και ταχύτητα στην ευεργετική τους δράση
ανακατασκευάζοντας το δέρμα σε ποσοστό 100% ,
αλλά ακόμη και οι πιο βαθιές ρυτίδες πραγματικά
εξαφανίστηκαν και μάλιστα στην πλειονότητα των περιπτώσεων με χρήση
λιγότερο από δύο μήνες.
Τα άλφα υδροξέα και κυρίως το γλυκολικό οξύ , έχουν προσθέσει νέες διαστάσεις στο χημικό πήλινγκ. Ερευνα που διεξάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη περισσότερα από 150 άτομα με προβλήματα ρυτίδων , φακίδων , φωτογήρανσης απέδειξε ότι όλα τα άτομα που περιλαμβάνονταν είχαν εντυπωσιακά αισθητή βελτίωση μετά από θεραπεία με γλυκολικό οξύ.
Τα οξέα φρούτων δρουν σχεδόν στην ίδια βάση στην οποία δρουν τα χημικά peelings αλλά με αρκετά πλεονεκτήματα έναντι αυτών. Τα χημικά peelings χρησιμοποιούν καυστικές ουσίες οι οποίες καταστρέφουν το ανώτερο επίπεδο του δέρματος απομακρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ανεπιθύμητες δυσχρωμίες , ακμή κ.τ.λ.
Τα οξέα ήρθαν στο προσκήνιο για να προσφέρουν και να προάγουν και σε αυτόν τον τομέα μια πιο ευγενική και κατά μια έννοια πιο φυσική προσέγγιση στην απολέπιση του δέρματος μέσω της χρήσης καλλυντικών προϊόντων.
Μερικά από τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι προσφέρουν στο δέρμα άμεση φωτεινότητα και λάμψη που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ δεν παρουσιάζει την εξαιρετική ευαισθησία σε ηλιακή έκθεση , την οποία παρουσιάζουν τα χημικά peelings.
Σημειωτέον βέβαια ότι η χρονική περίοδος που ενδείκνυται για τη χρήση οξέων δεν είναι οι καλοκαιρινοί μήνες αλλά οι μήνες του χρόνου που δεν παρουσιάζουν μεγάλη ηλιοφάνεια .
Τα άλφα υδροξέα μαλακώνουν την κεράτινη στιβάδα του δέρματος και έχουν την ικανότητα να διασπούν τη συνδεσμολογία των κερατινοκυττάρων. Αυτό κάνει εφικτή μια εις βάθος απολέπιση του δέρματος.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ικανότητα διείσδυσης των ενεργών συστατικών στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας , με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται θεαματικές αλλαγές κατά την χρησιμοποίησή τους.
Το γλυκολικό προάγει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του δέρματος περιλαμβανομένου του κολλαγόνου που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι δράσης των οξέων, μια και το κολλαγόνο είναι εκείνο το συστατικό που δίνει στο δέρμα ζωντάνια , λάμψη , ελαστικότητα και το κάνει να φαίνεται νέο και σφριγηλό.
Ετσι τα αποτελέσματα είναι ανάλογα και αναμενόμενα μετά από δύο – τρεις εβδομάδες χρήσης του: απαλότητα, λείανση του δέρματος με ανώμαλη επιφάνεια, κυτταρική ανανέωση, εξαφάνιση των δυσχρωμιών, επαναφορά της υδατικής ισορροπίας, καταπολέμηση και θεραπεία σε λιπαρά δέρματα με προβλήματα ακμής.
Συν τοις άλλοις, τα επιφανειακά δερματικά κύτταρα αντικαθίστανται από νέα, φρέσκα κύτταρα προερχόμενα από τις βαθύτερες στιβάδες με αποτέλεσμα ένα δέρμα με λεία εμφάνιση και τονωμένη όψη.
Επιτρεπόμενη περιεκτικότητα
Η περιεκτικότητα σε υδροξύ των προϊόντων που προορίζονται για χρήση στο σπίτι επιτρέπεται να κυμαίνεται σε ποσοστό από 2 – 12 %. Σε ότι αφορά τα προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση από ειδικευμένη αισθητικό , η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε υδροξύ κυμαίνεται σε ποσοστό από 25 – 35% περίπου , ενώ περιεκτικότητα της τάξεως του 50 – 70 % είναι επιτρεπτή μόνο σε ιατρούς δερματολόγους ή άλλες ιατρικές ειδικότητες.
Σύμφωνα με την εμπειρία έχει καταδειχτεί ότι επιτυγχάνονται τα μέγιστα αποτελέσματα όταν γίνεται ένας σωστός συνδυασμός χρησιμοποίησης υδροξέων σε καθημερινή βάση στο σπίτι – πάντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – και περιποίησης με μεγαλύτερα ποσοστά υδροξέων στο εργαστήριο αισθητικής από ειδικευμένη στη χρήση τους αισθητικό.
Μέσα σε όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ένα
πράγμα: ότι τα προϊόντα του γλυκολικού οξέος και γενικότερα τα άλφα
υδροξέα, δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τα προϊόντα φροντίδας
του δέρματος.
Το αντίθετο μάλιστα. Στην ουσία η χρήση των υδροξέων γίνεται
προκειμένου να βοηθηθεί το δέρμα να δεχθεί και να
απολαύσει την καλύτερη δυνατή φροντίδα των προϊόντων
περιποίησης.
Πόσο ακίνδυνα είναι;
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη των άλφα υδροξέων υπάρχει πάντα ένα ρίσκο , μια μικρή επικινδυνότητα ερεθισμού και μόλυνσης του δέρματος. Η μακρόχρονη χρήση συνδυασμών υδροξέων αυξάνει την πιθανότητα ερεθισμών.
Ετσι, η πρόκληση για τους κατασκευαστές είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν προϊόντα υδροξέων τα οποία θα αποδίδουν τα πλεονεκτήματα αποκλείοντας τον κίνδυνο των ερεθισμών.
Πολλές τεχνολογίες όπως τα λιποσώματα, τα πολυμερή καθώς και άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ελέγξουν την επίδραση των ενεργών αυτών συστατικών.
Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε με μέτρο τα υδροξέα και να επισκεπτόμαστε τους ειδικούς που θα μας συμβουλεύσουν σχετικά με τη χρήση τους.
Η έρευνα σχετικά με τα άλφα υδροξέα ξεκίνησε τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια.
Πρόκειται δηλαδή για στοιχεία που ακόμη βρίσκονται στα σπάργανα θα λέγαμε της τεχνολογικής έρευνάς τους , γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει λίγο επιφυλακτικούς απέναντι στα θαυμάσια μεν αποτελέσματα που όμως δεν γνωρίζουμε πλήρως αν έχουν αρνητικό αντίκτυπο κι αν ναι πού ακριβώς.
Το σίγουρο είναι ότι τα άλφα υδροξέα είναι μια νέα κοσμετολογική εξέλιξη που ήρθε για να μείνει και να φτάσει στο καλύτερο επίπεδο βελτίωσης .
Ως τότε καθένας πρέπει να τα χρησιμοποιεί προσεκτικά και να συμβουλεύεται τους ειδήμονες.
Διαβάστε επίσης
- Μελάνωμα: σημαντική η έγκαιρη διάγνωση
- Δέρμα: ένας άγρυπνος φύλακας
- Μεσοθεραπεία το καλοκαίρι
- H πλαστική χειρουργική δίνει λύσεις… κοιλιοπλαστική και γυναικομαστία. Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
- Αντιρυτιδική προστασία – Πώς;
Πτυχιούχος των ΤΕΙ Αθηνών. Επιπρόσθετες σπουδές στο επαγγελματικό μακιγιάζ, permanent make up και εναλλακτικές θεραπείες. Έχει συνεργαστεί με έγκριτους ιατρούς των ειδικοτήτων πλαστικής και δερματολογίας. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε ειδικές στήλες περιοδικών, και έχει ασχοληθεί με την Αισθητική Γυμναστική.