ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΥΟΠΑΘΕΙΩΝ
Οι μυικές δυστροφίες ή μυοτονικές νόσοι, οι μυοπάθειες, οι μυοσίτιδες και η μυασθένεια είναι οι πλέον χαρακτηριστικές παθήσεις της ομάδας αυτής.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ο φυσιοθεραπευτής που καλείται να αντιμετωπίσει κάποιον ασθενή με νόσημα των μυών θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσει τη μυική ισχύ αφού η μυική αδυναμία αποτελεί το κυρίαρχο και μερικές φορές το μοναδικό σύμπτωμα. Μετά από την εξέταση και ανάλογα με τ αποτελέσματα αυτής θα προσαρμόσει τη θεραπευτική αγωγή. Πρέπει ναναφερθεί ότι η φυσιοθεραπεία δεν θα θεραπεύσει τον ασθενή αλλά θα επιβραδύνει η εξέλιξη της νόσου σε κάποιο βαθμό ή θα βελτιωσει το επίπεδο της ζωής του.
Το πρόγραμμα της φυσιοθεραπείας περιλαμβάνει
1. κινησιοθεραπεία με σκοπό τη διατήρηση της μυικής ισχύος,
2. τη διδασκαλία σωστών στάσεων με σκοπό την πρόληψη των
παραμορφώσεων,
3. υδροθεραπεία,
4. μάλαξη και
5. αναπνευστική φυσιοθεραπεία.
Η κινησιοθεραπεία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική εκτελείται στο στάδιο που ο ασθενής δεν μπορεί να εκτελέσει καμμία κίνηση και βοηθά στην αποφυγή της εγκατάστασης των αγκυλώσεων και στην υποβοήθηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η ενεργητική άσκηση πρέπει να είναι ήπια και η άσκηση μέσα στο νερό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική.
Η μάλαξη πρέπει να είναι
αργή και βαθιά με σκοπό να βελτιώσει την κυκλοφορία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πρέπει να μεσολαβούν διαστήματα
ανάπαυσης ενώ οι ασθενείς με μυασθένεια πρέπει να εκτελούν
ιδιαίτερα ελαφρύ πρόγραμμα διότι η κόπωση επιδεινώνει την
κατάστασή τους.
Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει την άσκηση των αναπνευστικών μυών με ιδιαίτερη έμφαση στους εκπνευστικούς μύες διότι οι ασθενείς σε προχωρημένα στάδια δεν μπορούν να βήξουν και συνεπώς δεν γίνεται παροχέτευση του βρογχικού τους δένδρου δηλ συσσωρεύονται οι εκκρίσεις. Παράλληλα γίνεται υποβοηθούμενη απόχρεμψη δηλ αποβολή των εκκρίσεων με χειρισμούς κατά την εκτέλεση ασκήσεων εκπνοής καθώς και παροχέτευση σε ανάρροπες θέσεις.
Διαβάστε επίσης
- Νέα φάρμακα και διαγνωστικές μέθοδοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Κενά στην ενημέρωση των νέων για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Οι διαβητικοί αγνοούν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
- Πρωτεΐνες-δείκτες για καρδιακά νοσήματα
- Η εξαρση του διαβήτη αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσημάτα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Φυσιοθεραπεία στα ΤΕΙ Αθηνών. Ασκεί το επάγγελμα της φυσιοθεραπεύτριας στην Αθήνα.