Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Είναι αυτονόητο ότι η άσκηση είναι ανάγκη για τα άτομα με νοητική υστέρηση, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που είναι απαραίτητη σε όλους. Ο καθένας έχει βασικές ανάγκες και επιθυμίες για φυσική, νοητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Αιτίες όπως η αναγνώριση του “εγώ”, η επιτυχία, η χαρά, ο συναγωνισμός, η αποδοχή, οι κοινωνικές σχέσεις, στρέφουν τόσο τα φυσιολογικά άτομα, όσο και τα νοητικώς υστερημένα άτομα προς τον αθλητισμό.
Ιδιαιτερότητες των ατόμων με νοητική υστέρηση
Συνήθως η νοητική υστέρηση, συνυπάρχει με διάφορα νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες (πολύ συχνά), το άσθμα, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία (ένας στους είκοσι), οι ορμονικές διαταραχές κ.α. Συχνές επίσης είναι και οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση) και των κάτω άκρων (βλαισογωνία, ραιβοποδία, πλατυποδία). Ολοι αυτοί οι λόγοι συντρέχουν, ώστε τα νοητικώς υστερημένα άτομα να παρουσιάζουν χαμηλή φυσική κατάσταση και περιορισμένη επιδεξιότητα. Αυτό αποκαλύπτει την αναγκαιότητα της άσκησης, που είναι ίσως πιο απαραίτητη γι’ αυτούς παρά για τα φυσιολογικά άτομα. Πολλές είναι οι φορές που η άσκηση χρησιμεύει μόνο και μόνο, για να καταστήσει τα άτομα αυτά ικανά, απλώς να αυτοεξυπηρετούνται.
Σημείο προσοχής
Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να δίνεται στη διδασκαλία των κινητικών δεξιοτήτων (μετακινήσεις, ισορροπία, χειρισμός φορητών και σταθερών οργάνων κ.τ.λ.) που είναι η βάση για τη συμμετοχή σε πιο σύνθετες ασκήσεις και σε αθλήματα. Προτιμότερη είναι η εξατομικευμένη διδασκαλία (στον ίδιο χώρο με άλλους, αλλά ο καθένάς με δικό τους εκπαιδευτή) γιατί απαιτούνται πολλές επαναλήψεις και προσεκτικές διορθώσεις.
Τύπος άσκησης
Κανένα άθλημα ή άσκηση δεν είναι απαγορευμένο για τα νοητικώς υστερημένα άτομα. Θα πρέπει να επιλέγονται φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της νοημοσύνης και τις τυχόν συνυπάρχουσες ασθένειες. Μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή να κάνουν κολύμβηση. Εάν δεν τα καταφέρνουν μπορούν να ασχοληθούν με απλούστερες μορφές άσκησης, όπως η πεζοπορία, το jogging, απλά παιχνίδια με την μπάλα κ.α. Η συμμετοχή σε ομαδικά αγωνίσματα (με απλοποιημένους κανόνες) και η άσκηση με τη μορφή παιχνιδιού, αποσπούν το ενδιαφέρον και ψυχαγωγούν ιδιαίτερα. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η συνάσκηση με φυσιολογικά άτομα. Οταν αυτή γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, έχουν να κερδίσουν πολλά και οι δύο ομάδες.
Διαβάστε επίσης
- Συστηματική άσκηση και μακροζωία: πού, πώς, πότε και γιατί;
- Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου
- Βάδισμα: Η ευκολότερη άσκηση του κόσμου
- 7 συμβουλές προληπτικής ιατρικής
- Sex και άσκηση. Τι κοινό έχουν;
Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1973. Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη κολύμβηση. Εργάζεται στο Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου.