Η χειρότερη επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος μιας αθλητικής δραστηριότητας, είναι ο θάνατος του αθλούμενου. Χαρακτηρίζεται ως άμεσος θάνατος όταν συμβαίνει μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, από την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων ή ως αιφνίδιος θάνατος, όταν εμφανίζεται μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια αφορούν διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος των αθλουμένων. Αλλα λιγότερο συχνά αίτια είναι οι οξείς τραυματισμοί και η θερμοπληξία. Σε άτομα μικρότερα της ηλικίας των 35 ετών, οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο είναι οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και σε μικρότερο ποσοστό η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών. Πιο σπάνιες αιτίες είναι η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, η συμφορητική μυοκαρδιοπάθεια, η οξεία μυοκαρδίτιδα, η στένωση της αορτής κ.α.
Στο 90% των περιπτώσεων ο αιφνίδιος θάνατος εμφανίζεται σε άντρες αθλητές, ενώ τα αγωνίσματα στα οποία συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι είναι κατά σειρά συχνότητας οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η κολύμβηση ( ιδιαίτερα σε χαμηλή θερμοκρασία ), το jogging, το squash, το τέννις, η πάλη κ.α. Σε άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών το 97% των περιπτώσεων αιφνιδίου θανάτου οφείλεται στην αθηροσκληρωτική νόσο των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ ως άλλες αιτίες αναφέρονται η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, οι βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδίτιδες, οι αρρυθμίες κ.α. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα περιστατικά αφορούν τους άνδρες και τα αγωνίσματα όπου αναφέρονται οι περισσότεροι θάνατοι είναι οι δρόμοι και το σκι αποστάσεων, το squash και τα ομαδικά αγωνίσματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης αιφνιδίου θανάτου σε άνδρες πάνω από 35 ετών, που συμμετέχουν σε αγωνίσματα που απαιτούν έντονη προσπάθεια είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ότι αν τα άτομα αυτά βρίσκονταν σε ανάπαυση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου προυπήρχαν κάποια συμπτώματα που δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα προηγήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε άλλες εμφανίστηκαν μόνο την ημέρα του τραγικού συμβάντος. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο θωρακικός πόνος, η ανεξήγητη ζάλη, η αδικαιολόγητη κόπωση και το έκδηλο αίσθημα παλμών κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της αθλητικής δραστηριότητας
Διαβάστε επίσης
- Αθληση: Ενας καρδιακός φίλος
- Η άθληση κατά την εγκυμοσύνη προλαμβάνει τα λιποβαρή νεογνά
- Κράμπα (κατά την άθληση)
- Δύσπνοια (κατά την άθληση)
- ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ
Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1973. Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη κολύμβηση. Εργάζεται στο Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου.