Μυϊκές διατάσεις – Stretching

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι μυϊκές διατάσεις ή προπόνηση κινητικότητας, είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων κινήσεων, που στοχεύουν στην αύξηση του μήκους των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Στόχοι

1.Η διατήρηση της καλής κινητικότητας των αρθρώσεων η οποία είναι απαραίτητη και για τις πιο απλές κινήσεις ή η αύξησή της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αθλημάτων.
2.Η βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά η δύναμη και ταχύτητα, οι κινήσεις πρέπει να γίνονται στις “ιδανικές” θέσεις των αρθρώσεων, που συνήθως είναι ακραίες.
3.Η ελάττωση της μυϊκής έντασης. Οι βραχυμένοι μυς, μπορούν να προκαλέσουν κακώσεις στα περιφερικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
4.Η βελτίωση της συντονιστικής ικανότητας.
5.Η αύξηση της μυϊκής αίσθησης, η οποία είναι απαραίτητη για να γίνονται όλες οι κινήσεις του σώματος, να μειώνονται οι επιβαρύνσεις και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
6.Η αποτροπή των τραυματισμών. Όταν καλλιεργείται συστηματικά η δύναμη και παραβλέπεται η προπόνηση κινητικότητας, μειώνεται η ελαστικότητα των μυών, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, Για παράδειγμα, εάν έχουν βραχυνθεί οι οπίσθιοι μυς του μηρού, επιβαρύνεται η άρθρωση του γονάτου ή εάν χρειαστεί να γίνει μια κίνηση που απαιτεί διάταση αυτών των μυών (επίκυψη) μπορεί να προκληθεί θλάση.
7.Η χρήση ως θεραπευτικού μέσου μετά από τραυματισμούς (πρόληψη ατροφίας των μυών, αγκυλώσεων, συρρικνώσεων κ.α.).

Εφαρμογή διατάσεων

Για τους αθλητές, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιοι μυς απαιτούν ιδιαίτερη κινητικότητα για το άθλημά τους και να φροντίζουν για την καλλιέργεια της ελαστικότητάς τους, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν και τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες. Για τους απλούς ασκούμενους και για όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, η διατήρηση μιας καλής – φυσιολογικής κινητικότητας των αρθρώσεων είναι απαραίτητη. Οι διατάσεις μπορούν να γίνονται πριν την κυρίως προπόνηση, μετά την προθέρμανση, για την προετοιμασία κυρίως των μυών που συμμετέχουν ενεργά, στο είδος της άσκησης που θα ακολουθήσει αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με την προθέρμανση η οποία έχει ως στόχο τη γενική προετοιμασία των συστημάτων του οργανισμού, για την άσκηση. Μπορούν επίσης να αποτελούν ξεχωριστό μέρος της προπόνησης, το οποίο είναι απαραίτητο και έχει ως στόχο τη βελτίωση της γενικής κινητικότητας αλλά και της ειδικής, για τους αθλητές.

Η αποθεραπεία πρέπει να συμπεριλαμβάνει διατατικές ασκήσεις, για την επαναφορά των μυών στο φυσιολογικό τους μήκος (κυρίως μετά από προπόνηση δύναμης) και για τη γενική χαλάρωση, στην οποία συμβάλλουν ιδιαίτερα.

Αντενδείξεις

1.Σε περίπτωση κατάγματος των οστών.
2.Όταν παρουσιάζεται φλεγμονή στις αρθρώσεις.
3.Σε ανατομικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων (π.χ. εξαρθρήματα)
4.Όταν υφίστανται θλάσεις ή αιματώματα.
5.Όταν κατά τη διάταση εμφανίζεται πόνος, η άσκηση πρέπει να διακόπτεται.

Διαβάστε επίσης