Άλλες ονομασίες
Μαλάρια
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη απο το πρωτοζωικό παράσιτο Plasmodium
Παθογένεια
Τέσσερα είδη του γένους ειναι υπεύθυνα για την ελονοσία στον άνθρωπο. Η ελονοσία μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο με το δάγκωμα του μολυσμενου θηλυκού κουνουπιού. Το κουνούπι μολύνεται παίρνοντας αίμα που περιέχει το παράσιτο. Το παράσιτο αναπτύσσεται στο κουνούπι και στη συνεχεία μολύνει άλλο ξενιστή μετα νέο τσίμπημα. Στους ανθρώπους τα πλασμώδια ξεφεύγουν απο το ήπαρ και εισβάλλουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η λοίμωξη είναι η πιό συχνή θανατηφόρα λοίμωξη στον κόσμο. Αν και περιορίζεται κυρίως στις τροπικές χώρες, εμφανίζεται πολλές φορές και αλλού κύριως όμως σαν εισαγόμενη μετα ταξίδι στους τροπικούς.
Πρόληψη
Επιτυγχάνεται με την λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή τσιμπημάτων απο κουνούπια στα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές (εντομοαπωθητικά, προστατευτικά δίχτυα) και η προληπτική λήψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας (πχ χλωροκίνη, δοξυκυκλίνη,μεφλοκίνη ανάλογα με τον τόπο προορισμού).
Κλινική εικόνα
Πυρετός, παροξυσμοί ρίγους, εφίδρωση, παραλήρημα, σπασμοί,ίκτερος,αναιμία, λευκοπενία,διόγκωση ήπατος και σπληνός.Σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή είναι η εγκεφαλική μορφή. Η νόσος ούτως η άλλως είναι βαρειά και μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο.
Διάγνωση
Γίνεται με την ανεύρεση του παρασίτου στο αίμα.
Αντιμετώπιση
Χορηγούνται διάφορες ουσίες ανάλογα με την ανθεκτικότητα του παρασίτου αλλά και τη φάση ζωής του κύκλου τους. Αυτά είναι η χλωροκίνη, η πριμακίνη, η κινίνη, ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης σουλφαδοξίνης. Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η ανθεκτικότητα του παρασίτου. Συνήθως αν η θεραπεία ξεκινήσει εγκαίρως η πρόγνωση είναι καλή.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
Είναι πολυ σημαντική για κάθε ταξιδιώτη σε ενδημικές (τροπικές και υποτροπικές χώρες) η οποία πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι. Μερκά φάρμακα αντενδείκνυνται σε έχοντες έλλειψη ενζύμου G-6PD.
Διαβάστε επίσης
- Πρόβλημα η ελονοσία για τα Βαλκανία
- Βαλκανικό Συνέδριο για την ελονοσία
- Γονίδιο ρυθμίζει την ευπάθεια στην ελονοσία
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.