Η αύξηση του ουρικού οξέος πάνω από τις φυσιολογικές τιμές συνήθως οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά και κυρίως τροφές ζωικής προέλευσης που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά.
Η διαιτολογική αντιμετώπιση για να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος απαιτεί αποχή από τα τρόφιμα που περιέχουν πουρίνες καθώς και μείωση της πρόσληψης λίπους και κυρίως του κορεσμένου λίπους.
Θα πρέπει λοιπόν να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος και κυρίως αυτού με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (κρέας από αρνί, κατσίκι). Τα εντόσθια (συκώτι, νεφρά) θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αλλα τρόφιμα που περιέχουν πουρίνες είναι και πρέπει να αποοφεύγονται είναι τα φασόλια, το σπανάκι, τα μανιτάρια, το κουνουπίδι.
Επίσης η κατανάλωση αλκοόλης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
Τροφές οι οποίες δεν επηρεάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση με μειωμένα λιπαρά) και τα φρούτα.
Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από γαλακτοκομικά, πουλερικά και ψάρια, ενώ με τους υδατάνθρακες δεν υπάρχουν περιορισμοί και πρέπει να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό της προσλαμβανόμενης ενέργειας (50-60%). Τα λιπίδια θα πρέπει να είναι κυρίως ακόρεστα, οπότε πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση
- Πότε να ζυγίζομαι, όταν κάνω δίαιτα
- Υπερβολές στη δίαιτα
- Δίαιτες προς …αποφυγήν
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.