Στην ηπατοπάθεια, ο ασθενής μπορεί εύκολα να παρουσιάσει συμπτώματα υποσιτισμού λόγω ανορεξίας ή λόγω προβλημάτων που παρουσιάζονται στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όχι μόνο των μακροδιατροφικών (υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λιπίδια) αλλά και των μικροδιατροφικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Οι μεγαλύτερες διαταραχές παρουσιάζονται στο μεταβολισμό των αμινοξέων.
Ενώ δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη διατροφή του ασθενή, πρέπει το διαιτολόγιο να έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα και παράλληλα να είναι χαμηλό σε νάτριο και να παρέχει επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Οι αρχές ακολουθούν τις γενικές αρχές της διατροφής (50-60% υδατάνθρακες, 12-15% πρωτεϊνες, 30-40% λιπίδια).
Διαβάστε επίσης
- Νέες διατροφικές οδηγίες για τους διαβητικούς
- Οδηγίες για πολύωρα ταξίδια σε ειδικές ομάδες πληθυσμού
- ΚΕΕΛ για άνθρακα: Οδηγίες χωρίς πανικό!
- Οδηγίες από το ΕΚΑΒ για την ασφάλεια των μαθητών
- Υψηλή χοληστερίνη: Νέες οδηγίες για ενήλικες
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.