Άλλες ονομασίες
Καλα-Αζάρ, μαύρη νόσος.
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη απο το παράσιτο Leishmania donovanii.
Παθογένεια
Κύριες δεξαμενές του παρασίτου ειναι ο άνθρωπος και ο σκύλος. Η νόσος μεταδίδεται με τσίμπημα μύγας και εκεί εμφανίζεται μια τοπική βλάβη.Το παράσιτο κρύβεται μέσα στα λευκά αιμοσφαίρια. Απο εκεί μεταναστεύει στα διάφορα όργανα, κυρίως όμως τον σπλήνα και τα καταστρέφει. Η νόσος είναι μερικές φορές θανατηφόρα αν δεν χορηγηθεί θεραπεία.
Πρόληψη
Θεραπεία των μολυσμένων ζώων (σκύλων κλπ) και καταπολέμηση των μυγών το είδος φλεβοτόμος (αλογόμυγα).
Κλινική εικόνα
Μετά απο εβδομάδες η μήνες απο την μόλυνση εμφανίζεται πυρετός, υπέρχρωση δέρματος,ρίγη, αδυναμία, απώλεια βάρους, βήχα, διόγκωση σπλήνα και ήπατος. Μπορεί να παρουσιασθούν αιμορραγίες, ίκτερος, ασκίτης .
Διάγνωση
Γίνεται με την ανεύρεση του παρασίτου στο αίμα, αλλά και με ειδικές εξετάσεις αίματος (ορολογικές).
Αντιμετώπιση
Τα φάρμακα που χορηγούνται ειναι το αντιμόνιο, η πενταμιδίνη, η στιλβαμιδίνη και η αμφοτερικινη Β. Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική όμως ο ασθενης πρέπει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση για τουλάχιστον 12 μήνες
Διαβάστε επίσης
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.