Στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, η σωστή διατροφή αποτελεί ίσως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Βάση θα πρέπει να δωθεί στα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία παρέχουν τις διαιτητικές ίνες.
Οι πρωτεϊνες δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις πρωτεϊνες φυτικής προέλευσης (πχ όσπρια) λόγω του ό,τι συνδυάζονται με λίγα λιπίδια σε σχέση με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Τα λιπίδια θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 30-40% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Τα κορεσμένα λιπαρά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 10%.
Το νερό αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα στη διατροφική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και η ημερήσια κατανάλωση θα πρέπιε να ξεπερνάει τα οκτώ ποτήρια ημερεσίως (2 λίτρα).
Διαβάστε επίσης
- Φυσικά μέσα για την δυσκοιλιότητα
- Σπαστική κολίτιδα, η νόσος του… πολιτισμένου ανθρώπου
- Εξέταση DNA για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου στο παχύ έντερο
- Πολύποδες παχέος εντέρου
- Καρκίνος του ορθού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.