Ψευδάργυρος (Zn)

Ποιός είναι ο ρόλος του

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους ιστούς. Αποτελεί βασικό συμπαράγοντα πολλών ενζύμων στα οποία παίζει δομικό, ρυθμιστικό ή καταλυτικό ρόλο. Επιπλέον παίζει δομικό ρόλο σε πολλές πρωτεϊνες και συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Ετσι λοιπόν ο ψευδάργυρος συμμετέχει σε βασικούς μεταβολικούς μηχανισμούς, συμβάλλοντας στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των νουκλεϊνικών οξέων.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη ψευδάργυρου επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Μπορεί να προκαλέσει ανορεξία και δερματίτιδα. Στα συμπτώματα έλλειψης συμπεριλαμβάνονται και η φτωχή επούλωση των πληγών και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους έφηβους παρατεταμένη έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης και της σεξουαλικής ωρίμανσης.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Παρατεταμένη πρόσληψη ψευδάργυρου σε μεγάλες ποσότητες (75-300mg ημερεσίως), έχουν συνδυαστεί με τα συμπτώματα έλλειψης χαλκού δηλαδή μικροκυτταρική αναιμία και ουδετεροπενία. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στο μεταβολισμό του σιδήρου και του χαλκού. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει πυρετό, έμετο, διάρροια, γαστρικές διαταραχές και ζαλάδα.

Πηγές

Την καλύτερη πηγή ψευδάργυρου αποτελεί το κόκκινο κρέας. Η περιεκτικότητα στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης διαφοροποιείται. Τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά αποτελούν πολύ καλή πηγή αλλά τα επεξεργασμένα όπως το άσπρο αλεύρι αποτελούν φτωχή πηγή.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ψευδάργυρου (Zn)

Βρέφη εώς 6 μηνών…………….4,0mg
Βρέφη 7 – 12 μηνών…………….5,0mg
Παιδιά 1-3 ετών…………………5,0mg
Παιδιά 4-6 ετώn…………………6,5mg
Παιδιά 7-10 ετών………………..7,0mg
Ανδρες 11-14 ετών………………9,0mg
Ανδρες 15 ετών +……………….9,5mg
Γυναίκες 11-14 ετών……………9,0mg
Γυναίκες 15 ετών +……………..7,0mg
Θηλασμός 0-4 μήνες………….+6,0mg
Θηλασμός 4 μήνες +………….+2,5mg

Διαβάστε επίσης