Τί είναι
Η βιταμίνη D υπάρχει σε δύο μορφές, την εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και τη χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3)). Διατροφικής σημασίας είναι κυρίως η χοληκαλσιφερόλη. Ολες οι αναφορές λοιπόν στη βιταμίνη D, αναφέρονται σε αυτή τη μορφή.
Ποιός είναι ο ρόλος της
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανσισμό όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D και αποβάλλονται στα κόπρανα. Ο φωσφόρος και το ασβέστιο αποτελούν απαραίτητα συστατικά για το σχηματισμό υγειών οστών και δοντιών.
Τι προκαλεί η έλλειψη
Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα (μαλακά και παραμορφωμένα οστά) στα παιδιά και αντίστοιχα οστεομαλακία στους ενήλικες (αραιά και εύθραστα οστά) από έλλειψη ασβεστίου και φωσφόρου.
Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη
Η υπερδοσολογία βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής. Μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απορρόφηση του ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) με συνέπεια την καταστροφή των νεφρών από την εναπόθεση του πλεονάζοντος ασβεστίου στα νεφρά. Ο κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας από υπερπρόσληψη βιταμίνης D είναι ακόμα μεγαλύτερος στα βρέφη και τα νήπια.
Πηγές
Πηγή βιταμίνης D αποτελούν αποκλειστικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το βούτυρο τα λιπαρά ψάρια. Καλή πηγή αποτελούν και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και μαργαρίνες που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Η βιταμίνη D παράγεται και από τον ίδιο τον οργανισμό με την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, όπου η υπάρχουσα στην επιδερμίδα προβιταμίνη, μετατρέπεται σε βιταμίνη D.
Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D
Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη D, σχετίζεται με την ηλιοφάνεια και το βαθμό έκθεσης στον ήλιο.
Βρέφη εώς 6 μηνών………………8,5 μg (μικρογραμμάρια)
Βρέφη 7 – 12 μηνών………………7,0 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 1-3 ετών…………………..7,0 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 4-10 ετών………………….-
Ανδρες 11-50 ετών………………..-
Ανδρες 50 ετών +………………..10 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 11-50 ετών……………..-
Γυναίκες 50 ετών +………………10 μg (μικρογραμμάρια)
Κύηση………………………………10 μg (μικρογραμμάρια)
Θηλασμός………………………….10 μg (μικρογραμμάρια)
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Είμαι συνέχεια κουρασμένος, μήπως μου λείπει μαγνήσιο;
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
- Τι είναι η σκολίωση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Παιδιά με γερά δόντια!
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.