Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των ελαιοπαραγωγικών χωρών της μεσογειακής λεκάνης.
Τα χαρακτηριστικά της
Η μεσογειακή
διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που
βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας
στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:
1. Ο υψηλός λογος μονοακόρεστου / κορεσμένου λίπους
2. Μέτρια κατανάλωση εθανόλης
3. Υψηλή κατανάλωση όσπριων
4. Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (συμπεριλαμβάνοντας το ψωμί)
5. Υψηλή κατανάλωση φρούτων
6. Υψηλή κατανάλωση λαχανικών
7. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του
8. Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του
Γιατί να επιλέξουμε τη μεσογειακού τύπου διατροφή
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή συνεισφέρει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου II , η παχυσαρκία και συνεπώς στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή παίζει προληπτικό ρόλο κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Ένα ποτηράκι για γερή καρδιά!
- Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Ψάρι: μία ιδανική διατροφική επιλογή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.