Πολυκυστικές Ωοθήκες: Κατανοώντας την πιο Συχνή Ορμονική Διαταραχή

Οι Πολυκυστικές Ωοθήκες ή αλλίως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελούν μια συχνή ορμονική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 8-13% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Πολλές γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν ότι η διάγνωση βασίζεται μόνο στην εμφάνιση πολλαπλών κύστεων στις ωοθήκες κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, το ΣΠΩ είναι ένα σύνδρομο που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα του οργανισμού, με εκδηλώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή μορφολογία των ωοθηκών.

“Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή διαχείριση των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών.”

Βασικά Χαρακτηριστικά και Συμπτώματα

Συχνά ΣυμπτώματαΠιθανές Επιπτώσεις
Ακανόνιστος κύκλοςΔυσκολία στη σύλληψη
ΔασυτριχισμόςΑυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
ΑκμήΚαρδιαγγειακά προβλήματα
Αύξηση βάρουςΚαρκίνος του ενδομητρίου
Τριχόπτωση Κατάθλιψη και άγχος

Σημαντικές Πληροφορίες

  1. Διάγνωση: Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών βασίζεται στα κριτήρια του Rotterdam (2003), τα οποία περιλαμβάνουν:
  • Ανωμαλίες περιόδου
  • Κλινικά ή/και βιοχημικά σημεία υψηλών ανδρογόνων
  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του 2023, ο έλεγχος των επιπέδων AMH προτείνεται ως εναλλακτικός τρόπος διάγνωσης αντί για τα υπερηχογραφικά ευρήματα.


Νέες Έρευνες: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να έχει γενετική βάση, με πολλαπλά γονίδια να συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση)
  • Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. μετφορμίνη, αντισυλληπτικά χάπια)
  • Εξειδικευμένες θεραπείες γονιμότητας

Η Σημασία της Εξατομικευμένης Προσέγγισης

Κάθε γυναίκα με Πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να βιώνει διαφορετικά συμπτώματα και να έχει διαφορετικούς στόχους θεραπείας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και η προσαρμοσμένη προσέγγιση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη σωστή φροντίδα και διαχείριση της κατάστασής σας.

Για μια πιο λεπτομερή ανάλυση των αιτιών, των μεθόδων διάγνωσης και των σύγχρονων θεραπευτικών επιλογών, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το εκτενές άρθρο μας στο https://www.alachmar.gr/ypiresies/polykystikes-oothikes/polykystikes-oothikes-symptomata-diagnosi-kai-therapeia.

Εκεί θα βρείτε εξειδικευμένες συμβουλές για τη διαχείριση των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και ένα σύντομο ΤΕΣΤ για να δείτε εαν έχετε ή όχι πολυκυστικές ωοθήκες.