Τι είναι το Holter ρυθμού;
Το Holter ρυθμού(ή αλλιώς η εικοσιτετράωρη περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία) αποτελεί τη ναυαρχίδα της παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Αποτελείται από μια μικρή συσκευή και ηλεκτρόδια, τα οποία με τη βοήθεια ειδικών αυτοκόλλητων εφαρμόζονται στο δέρμα του στήθους και της κοιλιάς. Το Ηolter ρυθμού μπορεί να ανιχνεύσει και να καταγράψει στη μνήμη του την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς του ασθενούς για μια παρατεταμένη περίοδο, συνήθως μιας ή δύο ημερών. Το Holter ρυθμού είναι μια συσκευή που επινοήθηκε το 1949 από τον Norman J.Holter και σήμερα είναι ο καλύτερος σύμμαχος των καρδιολόγων.
Γιατί είναι χρήσιμο το Holter ρυθμού;
Η χρησιμότητα του Holter έγκειται στην καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος γιασαφώς περισσότερο χρόνο από ότι το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα που διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα καταγραφής μιας διαταραχής του ρυθμού, όταν ο καρδιογράφος δεν είναι διαθέσιμος.
Για παράδειγμα μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει μια διαταραχή στο σπίτι ή στο δρόμο. Με το Holter ρυθμού η παρακολούθηση μπορεί να είναι 24ωρη ή 48ωρη. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πώς χρησιμοποιείται το Holter ρυθμού;
O ιατρός εφαρμόζει στο στήθος του ασθενούς τα ειδικά αυτοκόλλητα (patches). Στη συνέχεια, συνδέει τη μικρή συσκευή, με τη βοήθεια ειδικών ηλεκτροδίων, με τα αυτοκόλλητα και την ενεργοποιεί. Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση, ο καρδιολόγος χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό είναι σε θέση να αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό, να διαγνώσει μια αρρυθμία που ενδεχομένως έχει εντοπιστεί. Τέλος, ένας έμπειρος καρδιολόγος εξετάζοντας τα δεδομένα μπορεί να προχωρήσει στη διαφορική διάγνωση μιας αθώας αρρυθμίας από μια πιο σύνθετη και επικίνδυνη.
Πότε ενδείκνυται το Holter;
Το Holter ρυθμού χρειάζεται όταν το απλό καρδιογράφημα αποτύχει να βοηθήσει στη διάγνωση, ενώ ο κλινικός ιατρός εξακολουθεί να υποψιάζεται μια αρρυθμία. Η παθολογική ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς μπορεί να αποτελεί την γενεσιουργό αιτία πλήθους προβλημάτων που χρήζουν διερεύνησης και θέτουν την υποψία αρρυθμίας. Μερικές από τις πιθανές εκφάνσεις των αρρυθμιών μπορεί να είναι:
- ανεξήγητη ζάλη
- δύσπνοια
- εύκολη κόπωση
- λιποθυμικά ή συγκοπτικά επεισόδια
- ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά συμβάντα
- καρδιακή ανεπάρκεια
- αίσθημα παλμού (φτερούγισμα στο στήθος)
Η χρήση του Holter ρυθμού είναι η πλέον επιβεβλημένη για την παρακολούθηση ασθενών με διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή ή άλλες κακοήθεις αρρυθμίες ενώ μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την παρακολούθηση ασθενών μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αντικατάσταση βαλβίδων ή άλλες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος η εξέταση με Holter ρυθμού θα πρέπει να γίνεται σε κάθε ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συμβουλές για πριν και μετά την τοποθέτηση του Holter ρυθμού
- Φορέστε άνετα ρούχα.
- Αφαιρέστε κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα από πάνω σας, διότι μπορεί να προκληθούν παράσιτα.
- Δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο για όσο φοράτε τη συσκευή, καθώς οι περισσότερες συσκευές δεν είναι αδιάβροχες.
- Αποφύγετε δραστηριότητες, όπως π.χ. έντονη γυμναστική, που μπορεί να ενισχύσουν την εφίδρωση και να ξεκολλήσουν τα ειδικά αυτοκόλλητα (patches).
Συμπερασματικά:
Στόχος της διερεύνησης του ασθενούς με Holter ρυθμού είναι η αποκάλυψη και η καταγραφή μιας αρρυθμίας. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τη συσκευή μελετώνται από τον θεράποντα καρδιολόγο που έπειτα προχωρά στη διάγνωση του προβλήματος. Η διάγνωση και ταξινόμηση της βαρύτητας της νόσου θα καθορίσει τα επόμενα διαγνωστικά ή θεραπευτικά βήματα, εάν είναι απαραίτητα.
Αν έχετε συνεχόμενες αρρυθμίες, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον έμπειρο καρδιολόγο.
Ειδικός Καρδιολόγος
Επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, όμιλος ΥΓΕΙΑ
Επιμελητής Καρδιολόγος Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Καρδιολογίας στο Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν. (Αγία Όλγα) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας στην καρδιακή βηματοδότηση και καρδιακή ανεπάρκεια όπου εργάστηκε και ως Επιμελητής Καρδιολόγος. Είναι μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αλλά και του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών και του Βρετανικού Ιατρικού συλλόγου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες αλλά και σε δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από τον Ιανουάριο 2020 εργάζεται στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ (όμιλος ΥΓΕΙΑ) ενώ παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 2021 εργάζεται στην καρδιοχειρουργική μονάδα του Ωνασείου καρδιοχειρουργικού κέντρου ενώ από τον Ιούλιο του 2022 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας.