Οι γιατροί με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε επαφή εφόσον αντιμετωπίζεται κάποιο πόνο/δυσκολία στα ποδια είναι οι παρακάτω: δεδομένου ότι το μυοσκελετικό σύστημα συνήθως εμπλέκεται στις πιο συχνές αιτίες (μώλωπες, αρθρίτιδα, κατάγματα, τενοντίτιδα κ.λπ.), ο ορθοπαιδικός συνήθως κάνει την πρώτη αξιολόγηση.
Απαιτείται νευροχειρουργός, εάν ο πόνος εκπέμπεται από τη μέση και κάτω στο πόδι ή εάν συνοδεύεται από αδυναμία ή μούδιασμα (παράλυση). Αυτά τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά ενός προβλήματος της σπονδυλικής στήλης. Τελικά, απαιτείται η κρίση του αγγειοχειρουργού, εάν η ενόχληση συνοδεύεται από ορατό οίδημα (πρήξιμο) ή αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (μαύρο, λευκό).
Αρχικά, χρειάζεται να λαμβάνεται ένα λεπτομερές ιστορικό και στη συνέχεια ο ασθενής να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση. Ανάλογα με τη διάγνωση, η εξέταση μπορεί να επικεντρωθεί στο νευρολογικό, μυοσκελετικό ή ακόμα και αγγειακό σύστημα. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης χρησιμοποιούνται πρόσθετες εξετάσεις όπως συμβατικές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, τρίπλεξ κάτω άκρων, ηλεκτρομυογράφημα κ.λπ.
Εάν, υπήρξε μια γρήγορη κίνηση, ένα χτύπημα ή μια πτώση που προκάλεσε τον πόνο τότε η βλάβη είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με μυ, οστό, άρθρωση ή τένοντα.
Ο πόνος έχει διάφορες εκφάνσεις όπως οξύς και χρόνιος. Έτσι, η νευροπάθεια που προκαλείται από πίεση είναι πιθανώς η αιτία του πόνου στα πόδια που αισθάνονται μαχαιρώματα, φουσκώματα ή ηλεκτροπληξία. Αναλόγως ο πόνος με το τί συνοδεύεται π.χ μούδιασμα ή η αδυναμία μπορεί να είναι σημάδι κήλης δίσκου ή άλλης βασικής πηγής δυσφορίας.
Τι εντείνει ή πυροδοτεί τον πόνο; (Εάν είναι φτέρνισμα ή βήχας, για παράδειγμα, υποδηλώνει αιτιολογία του νωτιαίου σωλήνα). Προκαλεί πόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα περπατήματος; (Εάν ναι, φταίει είτε η αγγειακή είτε η σπονδυλική νόσος). Εάν, ο πόνος σχετίζεται με κίνηση μιας άρθρωσης, όπως το ισχίο, πιθανότατα πρόκειται για εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.
Εάν, ο πόνος εμφανίζεται στην περιοχή της γάμπας μετά μια χρονική περίοδο με περπάτημα και εξαφανίζεται όταν το άτομο είναι σε καθιστική θέση και είναι ξεκούραστο θα μπορούσε να αφορά τη το σύμπτωμα διαλείπουσα χωλότητα που οφείλεται, είτε σε περιφερική αγγειακή νόσο, είτε σε οσφυϊκή στένωση, είτε σε σπάνιες περιπτώσεις και στα δυο. Ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από νευροχειρουργό και αγγειοχειρουργό. Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές ακτινογραφίες της οσφύος, μαγνητική τομογραφία και triplex αγγείων κάτω άκρων.
Όταν συμβεί ένα από τα ακόλουθα, θα πρέπει να υποβληθείτε σε επείγουσα ιατρική εξέταση: Το πόδι πονάει πολύ και πρήζεται ή παραμορφώνεται μετά από τραυματισμό, όπως πτώση. Το πόδι πονάει αυτόματα και γίνεται πρησμένο, ζεστό, κρύο ή χλωμό (λευκό). Υπάρχει ξαφνικός πόνος και στα δύο πόδια μαζί με προβλήματα με την ούρηση. Ο πόνος στα πόδια συνοδεύεται από αδυναμία (παράλυση) στο πόδι.
Ποια μπορεί να είναι η πηγή του πόνου στα πόδια;
Τα οστά, οι αρθρώσεις, οι μύες, τα νεύρα και οι αρτηρίες του αίματος αποτελούν το πόδι. Αυτές οι δομές μπορεί να είναι όλες επώδυνες. Τις περισσότερες φορές, ένας απλός τραυματισμός όπως ένα διάστρεμμα προκαλεί πόνο στα πόδια. Η ταλαιπωρία στα πόδια μπορεί να έχει διάφορους πρόσθετους λόγους, ορισμένοι από τους οποίους είναι σημάδια πιο σοβαρού τραυματισμού. Έτσι, τα ακόλουθα μπορεί να είναι η αιτία του πόνου:
1. τραυματισμός στο πόδι. η πιο χαρακτηριστική εξήγηση. Η αιτία του πόνου εξηγείται από το παρελθόν. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ρήξεις συνδέσμων, διαστρέμματα, κατάγματα και μυϊκές καταπονήσεις. Οι ευρέως αναγνωρισμένοι «αθλητές τραυματισμοί»
2. ασθένεια των περιφερικών αρτηριών. Στο πλαίσιο της αθηροσκλήρωσης, προκαλείται από την επίμονη συστολή των αρτηριών. Η διαλείπουσα χωλότητα είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο οποίο ο ασθενής περπατά σε απόσταση και σταματά λόγω οξείας ενόχλησης στη γάμπα. Το πόδι γίνεται χλωμό και ψυχρό εάν ένας θρόμβος αίματος προκαλέσει απότομα την απόφραξη (αυτό είναι επείγουσα ανάγκη).
3. θρόμβωση της φλέβας. Συνήθως, το πόδι πρήζεται, θερμαίνεται και πονάει στη γάμπα. Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί, κατάγματα, είναι χρόνια κλινήρης κ.λπ. είναι τα αίτια της. Υπάρχει και εδώ μια έκτακτη ανάγκη.
4. Οσφυϊκές διαταραχές, όπως οσφυϊκή στένωση, κήλη δίσκων κ.λπ. Η ενόχληση ταξιδεύει στο πόδι και αποδίδεται σε πίεση σε ένα νεύρο, το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι το ισχιακό νεύρο, παρά το γεγονός ότι το όνομα υποδηλώνει διαφορετικά. Συχνά συνυπάρχει με ενόχληση στη μέση ή οσφυϊκή μοίρα.
5. Παρατεταμένη εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει μια άρθρωση, όπως ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα ισχίου.
6. Περιφερική νευροπάθεια που προκύπτει από ανεπάρκεια βιταμινών, διαβήτη, καρκίνο κ.λπ. Συνήθως, προσβάλλει τα δύο πόδια.
7. καταπόνηση συγκεκριμένων νεύρων, όπως σε περιπτώσεις νευραλγίας που σχετίζεται με εγκυμοσύνη, μυαλγίας παραισθησίας και νευρώματος Morton.
8. κράμπες στη γάμπα και στο πόδι που προκαλούνται από ανισορροπία ηλεκτρολυτών, όπως έλλειψη ασβεστίου ή καλίου.
9. Αρθρίτιδα, για παράδειγμα, ισχίου ή γόνατος
10. Άλλοι ασυνήθιστοι λόγοι, όπως φλεγμονές, όγκοι οστών κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω κρίνεται αναγκαίο το άτομο να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ώστε να αποφύγει τα δυσάρεστα συμπτώματα, καθώς επίσης για να προφυλαχθεί από κάποια επιδείνωση που μπορεί αποτελέσει κίνδυνο για την ζωή του ασθενούς.
Απόφοιτη νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
《Δημόσια Υγεία και Πολιτικη Υγειας 》στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης