Όλοι οι μελλοντικοί γονείς ονειρεύονται τη στιγμή που θα κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά. Μαζί με την ευτυχία που προσφέρει, όμως, καταφθάνουν και νέες αρμοδιότητες στο καθημερινό τους πρόγραμμα, εκτός από τη βασική του θηλασμού που τους δημιουργούν απορίες για την καθημερινή του φροντίδα! Για να βοηθήσουμε τους γονείς σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της ζωής τους, καταγράφουμε κάποια βασικά βήματα της περιποίησης ενός μωρού.
Πώς θα γίνει η διαδικασία του μπάνιου ευχάριστη;
Μια από τις καθημερινές και όχι και τόσο εύκολες διαδικασίες, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του που είναι τόσο εύθραυστο και δύσκολο να στηριχτεί, έχει ένα βαθμό δυσκολίας. Το μπάνιο προσφέρει στο μωρό τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, εφόσον η πάνα παραμένει καθαρή, ή ακόμη και καθημερινά. Για να είναι ήρεμο το μωρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου, δημιουργούμε μια όμορφη διαδικασία με χαδάκια και παιχνιδάκια, ώστε σύντομα να γίνει η αγαπημένη του.
– Φροντίζουμε τη θερμοκρασία του δωματίου: Για να μην κρυώσει το μωράκι μας πριν ή μετά το μπάνιο, φροντίζουμε η θερμοκρασία του δωματίου που θα το γδύσουμε και θα το ντύσουμε να βρίσκεται γύρω στους 25°C.
– Εξασφαλίζουμε την ιδανική θερμοκρασία νερού: Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στο μπανάκι του μωρού, έτσι ώστε να μην κρυώσει ή καεί, είναι η θερμοκρασία του νερού. Κρατάμε το νερό χλιαρό, γύρω στους 29°C, και ελέγχουμε τη θερμοκρασία του προτού το βάλουμε μέσα.
– Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προϊόντα: Το δερματάκι του μωρού είναι ευαίσθητο και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια του μπάνιου, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικά βρεφικά προϊόντα μπάνιου για απαλό καθαρισμό των μαλλιών και του δέρματος, με ουδέτερο pH, που δεν προκαλούν δάκρια, υποαλλεργικά, δερματολογικά και οφθαλμολογικά ελεγμένα.
– Έχουμε πάντα κοντά μας τα απαραίτητα: Η σωστή προετοιμασία θα κάνει το μπάνιο να τελειώσει γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε αυτά που χρειάζεστε με το βρεγμένο μωρό στην αγκαλιά. Έχουμε, λοιπόν, πάντα συγκεντρωμένα κοντά σας: πετσέτα, βαμβάκι, κρέμα, πάνα, φανελάκι και τα ρούχα του.
Τι πρέπει να φροντίσουμε στην αλλαγή πάνας;
Στα μωρά, ειδικά στα νεογέννητα η αλλαγή της πάνας είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνεται συνεχώς μέσα στη μέρα. Για την πρόληψη εμφάνισης ερεθισμών ή συγκάματος χρειάζεται η αλλαγή να γίνεται έγκαιρα αλλά και με προσεκτικά βήματα. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής του μωρού και να αποφευχθούν προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αφού καθαρίσουμε σχολαστικά την ευαίσθητη περιοχή, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε την κατάλληλη κρέμα αλλαγής πάνας, που θα καταπραΰνει το βρεφικό δέρμα και θα προλαμβάνει τυχόν ερεθισμούς.
– Καθαρίζουμε την περιοχή με χλιαρό νερό, υγρό πανί ή μωρομάντηλα και σκουπίζουμε σωστά και απαλά, με ταμποναριστές κινήσεις, προσέχοντας ειδικά στα κοριτσάκια η κατεύθυνση να είναι από μπροστά προς τα πίσω.
– Εφαρμόζουμε μια κρέμα αλλαγής πάνας με επιλεγμένα συστατικά οι οποίες προλαμβάνουν το σύγκαμα και περιποιούνται αποτελεσματικά την ερυθρότητα.
– Του φοράμε καθαρή πάνα, επιλέγοντας τις κατάλληλες με βάση το βάρος και τη σωματική διάπλαση του μωρού σας και φροντίστε να του είναι άνετη γύρω από τα πόδια και να εφαρμόζει καλά στο σώμα του.
Πώς θα ενυδατώσουμε σωστά το δερματάκι του;
Η λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ενυδάτωση και συνήθως κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του. Η ώρα της ενυδάτωσης μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μασάζ, χαρά και δέσιμο μεταξύ γονιού και μωρού!
– Επιλέγουμε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα για το δερματάκι του, η οποία θα είναι υποαλλεργική και δερματολογικά ελεγμένη, με καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές ιδιότητες και όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά συστατικά, που θα του εξασφαλίζουν ενυδάτωση και καταπολέμηση της ξηρότητας και των ερεθισμών.
– Φροντίζουμε και την επιδερμίδα του προσώπου του. Οι κρέμες σώματος συνήθως ενδείκνυνται και για το πρόσωπο, ενυδατώνοντάς το και διώχνοντας τυχόν ερεθισμούς. Φροντίζουμε οι κρέμες αυτές να έχουν ελαφριά, μη λιπαρή υφή, να είναι υποαλλεργικές και δερματολογικά ελεγμένες και πάλι με τα φυσικά συστατικά να κυριαρχούν.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ταϊσμά του;
Η διαδικασία ταΐσματος του μωρού μας θα πρέπει να είναι χρόνος δεσίματος και χαλάρωσης. Ακολουθούν τρία πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε μια ήρεμη και ευχάριστη στιγμή και για εμάς και για το μωρό μας.
– Δεν υπάρχει χρονικό όριο στο θηλασμό. Αν το παιδί μας εξακολουθεί να αγαπάει το θηλασμό, όπως κι εσείς, τότε συνεχίζουμε να το θηλάζουμε. Στους έξι περίπου μήνες, όταν το παιδί μας αρχίσει να παίρνει θρεπτικές ουσίες από τη στερεά τροφή, η επιθυμία του για μητρικό γάλα μπορεί να περιοριστεί.
– Το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη είναι αρκετό για να παραμείνει το μωρό μας ενυδατωμένο. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία πρέπει να δίνουμε νερό στο μωρό μας είναι όταν είναι άρρωστο και χάνει υγρά από εμετούς ή διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, συμβολευόμαστε πρώτα τον παιδίατρό μας.
– Η πρώτη στερεά τροφή μπορεί να είναι ένα φρούτο ή λαχανικό. Παλιά, ήταν σύνηθες η πρώτη στερεά τροφή να ήταν δημητριακά από ρύζι ή κάποια άλλα δημητριακά με ένα μόνο είδους κόκκου. Τώρα γνωρίζουμε ότι ένα φρούτο ή λαχανικό (πολτοποιημένη μπανάνα ή αβοκάντο) είναι μια φανταστική πρώτη τροφή.
6+1 Συμβουλές για περιποίηση του βρέφους
1. Τα νύχια ή αλλιώς το πρώτο του μανικιούρ.
Παρ’ ότι υπάρχει η άποψη πως τα νύχια του μωρού πρέπει να κόβονται μόνο αφότου το βρέφος συμπληρώσει κάποιους μήνες ζωής, συνήθως οι παιδίατροι συνιστούν να κόβονται τα νυχάκια από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Κι αυτό, γιατί αφενός τα μακριά νύχια μπορούν να τραυματίσουν το προσωπάκι του μωρού δημιουργώντας μολύνσεις, αφετέρου γιατί το μωρό βάζει συνεχώς τα χεράκια στο στόμα μεταφέροντας εκεί τα μικρόβια που έχουν φωλιάσει ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα του. Με την έγκριση και την καθοδήγηση λοιπόν του παιδιάτρου μας, μπορούμε να περιποιηθούμε τα άκρα του μωρού μας με ειδικό βρεφικό ψαλιδάκι που δεν έχει μύτες ή με την ειδική χάρτινη λίμα, για πιο απαλές κινήσεις χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Μετά το μπάνιο, που τα νυχάκια έχουν μαλακώσει είναι η κατάλληλη ώρα για το πιο τρυφερό μανικιούρ
2. Φορμάκια «πλύνε-βάλε».
Ούτως ή άλλως αλλάζουμε συχνά στο μωράκι μας φορμάκι και σαλιάρα γιατί λερώνονται εύκολα στο τάισμα. Εξίσου σημαντικό όμως με το να πλένουμε τακτικά τα ρούχα του μωρού μας, είναι το να χρησιμοποιούμε το σωστό απορρυπαντικό. Εξάλλου το δερματάκι του βρέφους είναι πολύ ευαίσθητο και ευάλωτο σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Ένα υποαλλεργικό βρεφικό απορρυπαντικό με ουδέτερο pH θα μας κάνει να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και… το δερματάκι του μωρού προστατευμένο.
3. Ρουχαλάκια απλωμένα, μικρόβια νικημένα!
Αφού πλύνουμε τα φορμάκια, τις σαλιάρες, τα καλτσάκια και γενικά την γκαρνταρόμπα του μπέμπη ή της μπέμπας, ακόμα και αν το στεγνωτήριο μοιάζει δελεαστικό γιατί μας γλιτώνει χρόνο, προτιμάμε να απλώσουμε τη βρεφική μπουγάδα σε φυσικό περιβάλλον για να αεριστεί. Πριν διπλώσουμε τα ρουχαλάκια που σιδερώσαμε, αφήστε τα πρώτα ανοιχτά για να εξαφανιστεί η υγρασία που δημιούργησαν οι ατμοί και να εμποδίσουμε τα μικρόβια -που αγαπούν το υγρό περιβάλλον- να αναπτυχθούν μέσα στα βρεφικά ρουχαλάκια, προκαλώντας δερματικούς ερεθισμούς και μολύνσεις.
4. Μωρό περιποιημένο και μοσχομυρωδάτο.
Αν η φυσική μυρωδιά του μωρού μας είναι εθιστική όσο τίποτα άλλο, φανταστείτε πόσο πιο πολύ θα κολλούσαμε τη μύτη σας στο δερματάκι του μπέμπη ή της μπέμπας μας αν μύριζε μωρουδίλα με έξτρα εσάνς πούδρινης καθαριότητας και φρεσκάδας. Και η όσφρησή μας θα μας ευγνωμονούσε και το μωράκι μας θα ήταν πιο φρέσκο και μοσχομυρωδάτο. Επιλέγουμε ειδικές βρεφικές κολώνιες.
5. Βρεφικό μασάζ.
Ξεκινήστε με τα πόδια του νεογέννητου, επειδή σε αυτήν συνήθως την περιοχή τα μωρά είναι πιο δεκτικά. Τα χάδια με κίνηση προς τα κάτω είναι πιο χαλαρωτικά. Όταν επουλωθεί ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας, το απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του βοηθά με την πέψη και τα κοιλιακά προβλήματα. Ξεκινήστε ακουμπώντας σταθερά αλλά χαλαρά το χέρι σας πάνω στην κοιλιά του μωρού. Αν το μωρό σας δείχνει χαρούμενο, κάντε απαλές καθοδικές κινήσεις, με το ένα χέρι να ακολουθεί το άλλο.
6. Σύγκαμα Πάνας – το σύνηθες πρόβλημα!
Ως και το ένα τρίτο των βρεφών εμφανίζει ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας κάποια στιγμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει είτε λόγω της τριβής της πάνας με το βρεφικό δερματάκι, είτε γιατί τα ούρα ή τα κόπρανα της πάνας ήρθαν σε παρατεταμένη επαφή με το δέρμα του μωρού -που είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο ευαίσθητο από των ενηλίκων και ερεθίζεται πιο γρήγορα.
Το δερματάκι του μωρού ερεθίζεται εύκολα, γι’ αυτό, κατά τον καθαρισμό της μηρογεννητικής περιοχής, χρησιμοποιούμε πάντα προϊόντα με ουδέτερο pH για να διατηρήσουμε τα φυσιολογικά επίπεδα pH της περιοχής. Όταν το δέρμα του μωρού απομονώνεται από την υγρασία και τις εκκρίσεις που προκαλούν ερεθισμούς-χωρίς να παρεμποδίζεται βέβαια η φυσιολογική αναπνοή του- τότε είναι πιο δύσκολο να συγκαεί το μωρό. Αυτό ακριβώς σας εξασφαλίζει η απαλή, προστατευτική και αδιάβροχη κρέμα αλλαγής πάνας.
7. Πόνος στα δοντάκια.
Σίγουρα δεν μπορούμε να πείσουμε τα δοντάκια να μην βγουν για να μην ταλαιπωρείται το μωράκι, ούτε να πατήσουμε το μαγικό κουμπί για να μην νιώσει καθόλου τη διαδικασία της οδοντοφυΐας το μικρό μας. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τον πόνο που νιώθει με τους νέους του επισκέπτες.
Επιλέγουμε ένα ένα απαλό gel, ειδικά σχεδιασμένο να ανακουφίζει τα ούλα του μωρού όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια για να μειώσει το πρήξιμο και να καταπραΰνει τον πόνο. Βάζουμε λίγη ποσότητα σε καθαρό δάχτυλο και κάνουμε ελαφρύ μασάζ στα ούλα του μωρού, όσες φορές τη μέρα χρειαστεί.
Ακόμα μπορούμε να δώσουμε στο μωράκι μασητικά παιχνίδια και κρίκους. Εννοείται βέβαια πως θα πρέπει να είναι καθαρά, κατάλληλα για την ηλικία του, ασφαλή και μη τοξικά.
Συμπέρασμα: Η σωστή περιποίηση του βρέφους θα γίνει σύντομα απλή και ευχάριστη διαδικασία για εμάς και το μωρό μας, αν γνωρίζουμε τα βασικά κι έχουμε πάντα κοντά μας τα απαραίτητα προϊόντα που θα μας βοηθήσουν στη φροντίδα του.
Το Heals είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά φαρμακεία (e-shop) της Βόρειας Ελλάδας, με πάνω από 13 χιλιάδες κωδικούς προϊόντων που μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα. To Heals αποτελεί χώρο εργασίας για υψηλά καταρτισμένους ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς εξειδικευμένους επιστημονικούς κλάδους: φαρμακοποιούς, βοηθούς φαρμακείου, αισθητικούς, χημικούς, διατροφολόγους, ψυχολόγους, λογιστές, logistics manager κα.