Πολλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης. Καλό είναι ασθενείς και μη να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κυριότεροι και αν μπορούν να τους αποφύγουν προκειμένου να διεξάγουν ορθά αποτελέσματα.
Έτσι, τα παρακάτω δρουν συμπληρωματικά με προηγούμενο άρθρο που έχει αναρτηθεί.
Αρχικά, η καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Εξαιτίας, απελευθέρωσης αδρεναλίνης που επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς ή τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η καφεΐνη επιδρά εντονότερα στα άτομα που καταναλώνουν σπάνια τέτοια προϊόντα.
Ακόμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει την αρτηριακή πίεση και αποδυναμώνει τα υπερτασικά φάρμακα.
Ακόμα, όταν το βάρος των ατόμων αυξάνεται, η πίεσή ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία. Μαζί με την έλλειψη σωματικής άσκησης (η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης). Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τις κακές διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα.
Η στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, οπότε άβολες στάσεις, όπως καθισμένοι πολλή ώρα, αυξάνει την πίεση που ασκείται στις φλέβες των ποδιών. Επομένως, πρέπει τα άτομα να κάθονται αναπαυτικά όταν κάνουν τη μέτρηση.
Επίσης, το κρύο μπορεί να αυξήσει την πίεση, (ενώ από την ζέστη και τον ιδρώτα που απελευθερώνεται η αρτηριακή πίεση πέφτει), τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος συστέλλονται ώστε να αποσταλεί περισσότερο αίμα στο σώμα.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει κανένας να ξεχνά την παράμετρο του πόνου. Όταν υπάρχει ένα τραύμα ή ένα χτύπημα ή μια νόσος που προκαλεί πόνο τότε η άμεση απάντηση του οργανισμού είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Τα στενά ρούχα και η μη κατάλληλη περιχειρίδα (πολύ μεγάλη για αδύνατο μπράτσο δείχνει λανθασμένα μικρότερη πίεση και πολύ μικρή για μεγάλο βραχίονα αντίστοιχα μπορεί να αυξήσει την πίεση).
Η τοποθέτηση της περιχειρίδας συνίσταται πιο πάνω από τον αγκώνα, ενώ το μπράτσο πρέπει να είναι ακίνητο σε σταθερό σημείο αρκετά ψηλά ώστε να μην «πέφτει» το μπράτσο και άρα η περιχειρίδα κάτω από την καρδιά.
Τέλος, ο ασθενής δεν θα πρέπει να μιλάει κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Οι άνθρωποι καλό είναι να χρησιμοποιούν αυτόματο- ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετρά την πίεση στο μπράτσο και όχι στον καρπό ή με ακουστικά. Ενώ, υπάρχουν και άλλα είδη, όπως αναλογικά πιεσόμετρα που διακρίνονται σε υδραργυρικά και τα μεταλλικά.
Ωστόσο, έχουν αρχίσει να φθίνουν σταδιακά από την αγορά. Ανάλογα με τις γνώσεις των ατόμων και την παρότρυνση από τους επαγγελματίες υγείας που τα χρησιμοποιούν μπορεί να επιλέξουν το κατάλληλο πιεσόμετρο για τους ίδιους.
Απόφοιτη νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
《Δημόσια Υγεία και Πολιτικη Υγειας 》στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης