Τα κρούσματα της γρίπης ολοένα πληθαίνουν διατηρώντας τον φόβο από τον επικίνδυνο συνδυασμό της με τον κορονοϊό. Δύο περίοδοι είναι οι πρωταγωνιστικοί αυτή από το τέλος του Οκτώβριο έως και στις αρχές της άνοιξης.
Τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι μια λύση όσον αφορά το κομμάτι του «πριν». Το εμβόλιο, συνήθως φαίνεται να επιλέγουν άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά, ενώ για όλους αποτελεί μια πρόταση που δεν θέλουν να νοσήσουν, αφού τα ποσοστά της επιτυχίας του είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο είναι η καλή υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο και η διατήρηση των αποστάσεων.
Στην περίπτωση όμως που δεν καταφέρουμε να γλυτώσουμε από την γρίπη τα παρακάτω είναι απαραίτητα, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με επάρκεια.
- Πίνουμε πολλά υγρά για να μην αφυδατωθούμε και για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα που αφορούν τον λαιμό και την μύτη (τσάι, σούπες).
- Η χρήση φυσικών προϊόντων, όπως ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι που έχει πλήθος βιταμινών κυρίως C και το μέλι.
- Χρησιμοποιούμε αντιϊικά φάρμακα, παυσίπονα- αντιπυρετικά ανάλογα με την περίπτωση και την οδηγία του γιατρού και φαρμακοποιού.
- Δεν χρησιμοποιούμε, συνήθως, αντιβίωση γιατί καταπολεμά βακτήρια με αποτέλεσμα να είναι ανίκανα να συμβάλλουν ριζικά στην βελτίωση του αρρώστου, εκτός από ειδική συνταγή του γιατρού.
- Επιπλέον, συμπληρώματα διατροφής είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, αν και εφόσον τα χρειάζεται το άτομο και αφού προηγουμένως ρωτήσει κάποιον ειδικό. Γιατί και η υπερφόρτωση του οργανισμού πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Πέρα απ’ όσα αναφέρθηκαν παραπάνω όσοι νοσούν από γρίπη θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με άλλους ανθρώπους για να μην τους κολλήσουν, να χρησιμοποιούν ατομικά ή μιας χρήσεως πιάτα και ποτήρια.
Επίσης να μην βγαίνουν έξω τόσο για τους ίδιους, γιατί μπορεί να καταπονηθούν περαιτέρω, αλλά και για την μείωση της διασποράς και να ξεκουράζονται όσο περισσότερο μπορούν.
Απόφοιτη νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
《Δημόσια Υγεία και Πολιτικη Υγειας 》στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης