Έβδομος κανόνας
Πρίν ξαπλώσει κανείς θα πρέπει μαζί με τα ρούχα του, να βγάλει από το μυαλό του και όλες τις έγνοιες της ημέρας που τελειώνει και να τις “ακουμπήσει στην καρέκλα”, διαβεβαιώνοντας τον εαυτό του ότι σίγουρα δεν του χρειάζονται για τη νύχτα και ότι μπορεί (εάν βέβαια το θέλει) να τις ξαναβρεί όπως ακριβώς τις άφησε, την επόμενη ημέρα. Είναι μία νοητική χαλάρωση αυτή η διαδικασία του να αφήνει κανείς αυτά που τον ενοχλούν και τον απασχολούν νοητικά, λέγοντάς τους: “μη με απασχολείτε τώρα, θέλω να κοιμηθώ, θα σας ξαναβρώ το πρωί”.
Απλές, καθημερινές φράσεις όπως οι πολύ γνωστές “δεν βαριέσαι, δεν πειράζει”, “πετώ τα μισά στην θάλασσα”, “μπαινάκης – βγαινάκης”, “άφησέ το για αργότερα”, μπορούν πολλές φορές να βοηθήσουν στη χαλάρωση και στο να αφήσει τελικά κανείς τις έγνοιες του στην καρέκλα μαζί με τα ρούχα του.
Όγδοος κανόνας
Ξαπλώνοντας κανείς μπορεί για λίγα λεπτά να παρακολουθεί την κίνηση της αναπνοής του και να την αφήσει να βαθύνει και να γίνει πιό αργή και χαλαρή. Μπορεί να νιώσει το σώμα του να βυθίζεται σιγά σιγά στο κρεβάτι και να έχει επίγνωση των σημείων επαφής του σώματός του με το στρώμα. Συνεχίζοντας να παρατηρεί την αναπνοή του, αφήνει όλες τις εντάσεις να χαλαρώσουν και να διαλυθούν. Αυτή η απλή στροφή της προσοχής στην παρατήρηση της αναπνοής μπορεί να γίνει μία καθημερινή συνήθεια.
Εάν κανείς ξυπνήσει στη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί, τότε και πάλι μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί την αναπνοή του. Με τον τρόπο αυτό, έστω και εάν ο ύπνος αργήσει να έρθει, το σώμα και ο νούς ξεκουράζονται από τις υπερεντάσεις και αναζωογονούνται.
Ένατος κανόνας
Δεν θα πρέπει κανείς να κοιτάζει το ρολόι και να υπολογίζει το πόση ώρα είναι στο κρεβάτι, ή ακόμη χειρότερα το πόση ώρα του απομένει για να κοιμηθεί μέχρι το επόμενο πρωί. Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν το ρολόι τους και σκέπτονται “έχω άλλες δύο ώρες πριν σηκωθώ,,,”, “έχω άλλη μία ώρα μέχρι να σηκωθώ”…” “μου έμεινε μόνο ένα τέταρτο ακόμη…”.
Θα συμφωνήσετε ότι αυτή είναι μία καταπληκτική μέθοδος δημιουργίας έντασης, άγχους, και… αϋπνίας και ο άνθρωπος που ασχολείται με όλα αυτά, δεν πρόκειται να κοιμηθεί καλά. Αντίθετα θα πρέπει με “σθένος” να εμπιστευθεί τη Μητέρα Φύση και να χαλαρώσει, αφήνοντας το σώμα του να αναπαύεται, έστω και άν ακόμη δεν έχει έρθει ο ύπνος. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουμε το ότι το σώμα είναι ξαπλωμένο, άρα “τα κύτταρά μας ξεκουράζονται”, ο νούς είναι ήρεμος και χωρίς άγχος για το κάθε λεπτό που περνάει, και έτσι “όποια ώρα θέλει να έρθει ο ύπνος, άς έρθει…”
Διαβάστε επίσης
- Νέες διατροφικές οδηγίες για τους διαβητικούς
- Οδηγίες για πολύωρα ταξίδια σε ειδικές ομάδες πληθυσμού
- ΚΕΕΛ για άνθρακα: Οδηγίες χωρίς πανικό!
- Οδηγίες από το ΕΚΑΒ για την ασφάλεια των μαθητών
- Υψηλή χοληστερίνη: Νέες οδηγίες για ενήλικες
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr