Τέταρτος κανόνας
Μασσάζ με χλιαρό σουσαμέλαιο (είτε γενικά σε όλο το σώμα, είτε έστω μόνο στους κροτάφους και τις πατούσες) θα χαλαρώσει όλες τις υπερεντάσεις. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας και του γερανιού, θα βοηθήσουν επίσης, και μπορεί να προσθέσει κάποιος λίγες σταγόνες από το καθένα στο σουσαμέλαιο που θα χρησιμοποιήσει. Για να αποφευχθούν κάποιοι λιπαροί λεκέδες, μετά από το μασσάζ στους κροτάφους μπορεί να μπεί μία βαμβακερή πετσέτα στο μαξιλάρι, και επίσης αφού το λάδι από το μασσάζ στις πατούσες απορροφηθεί, μπορεί κανείς να φορέσει καθαρές βαμβακερές κάλτσες και να κοιμηθεί.
Το μασσάζ, όπως όλοι αναγνωρίζουν, έχει καταπληκτικές ηρεμιστικές ιδιότητες και μαλακώνει την υπερένταση του Vata στον οργανισμό.
Πέμπτος κανόνας
Βοηθά επίσης στη διαδικασία του ύπνου το να προσεχτεί το όλο περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρα: να υπάρχουν δηλαδή καθαρά σεντόνια στο κρεβάτι, μαλακός φωτισμός στον χώρο (γαλάζιας ή πράσινης απόχρωσης εάν είναι δυνατόν), απαλή μουσική η οποία όμως θα σταματήσει αρκετή ώρα πρίν τον ύπνο, και τέλος κάποιο βιβλίο με πνευματικό περιεχόμενο που θα χαλαρώσει και θα ξεκουράσει ψυχικά τον άνθρωπο (οπωσδήποτε όχι μυθιστορήματα, περιοδικά κλπ).
Η ατμόσφαιρα θα πρέπει να είναι ήσυχη και χαλαρή και διάφορες δραστηριότητες που απαιτούν υπερένταση καλό είναι να αποφεύγονται στον χώρο αυτό (εκτός ίσως από την ερωτική επαφή του ζευγαριού). Δραστηριότητες όπως γυμναστική, εργασία, μελέτη, ακρόαση μουσικής, τηλεόραση, κλπ, καλό είναι να γίνονται σε άλλο χώρο του σπιτιού και η κρεβατοκάμαρα να παραμένει ένας ιερός χώρος αφιερωμένος στον ύπνο και τη χαλάρωση των ατόμων.
Πολλοί αναγνωρίζουν αυτή την τεράστια διαφορά όταν ζήσουν για λίγο χρόνο σε ένα μικρό σπίτι (πιθανώς στο εξοχικό τους), όπου υπάρχει ένας ενιαίος χώρος που χρησιμοποιείται και για καθιστικό, και για κουζίνα και για τραπεζαρία, αλλά και για τον βραδυνό ύπνο στον καναπέ που γίνεται κρεββάτι. Οι ποιότητες που επικρατούν μέσα στην ημέρα (κίνηση, φασαρία, κλπ), αφήνουν κάποια κατάλοιπα στην ατμόσφαιρα και το βράδυ είναι δύσκολο να χαλαρώσει κανείς.
Εξυπακούεται ότι δεν θα υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο η οποία ενοχλεί βαθιά την όλη διαδικασία του ύπνου. Το περίεργο είναι ότι πολύς κόσμος νομίζει ότι κοιμάται πιό εύκολα βλέποντας τηλεόραση, και μάλιστα λέει ότι “η τηλεόραση με νανουρίζει”. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο εγκέφαλος “παίρνει” μαζί του τις τελευταίες σκηνές που βλέπει (από το μεταμεσονύκτιο θρίλλερ, από την πολεμική ταινία, από το talk show όπου όλοι τσακώνονται, κλπ) και ο ύπνος που θα έρθει θα είναι ταραγμένος, με άσχημα όνειρα και η διάθεση το επόμενο πρωί σίγουρα άσχημη.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε το ότι λίγα λεπτά πρίν να έρθει ο ύπνος, οι “ψυχολογικές άμυνες” του ανθρώπου χαλαρώνουν και οι “προστατευτικές ασπίδες” πέφτουν και έτσι οι τελευταίες εντυπώσεις λίγο πρίν κοιμηθείτε επιδρούν βαθιά στο υποσυνείδητο και επηρεάζουν αρνητικά την όλη υγεία σας μέσα στην καθημερινότητα.
Έκτος κανόνας
Η ώρα του ύπνου θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι μέχρι τις 10 έως 11 το βράδυ (εκτός από κάποιες έκτακτες φορές) και το κυριότερο να είναι σχετικά σταθερή από ημέρα σε ημέρα. Ο οργανισμός με τον τρόπο αυτό θα “γνωρίζει” ότι μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να προετοιμάζεται σιγά σιγα για τον ύπνο και με τον τρόπο αυτό, όλες οι σωματικές λειτουργίες θα αρχίσουν να επιβραδύνονται, να χαλαρώνουν και να συντονίζονται με τους ρυθμούς της νύχτας.
Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το τέλος της κύριας υδάτινης περιόδου μέσα στην ημέρα είναι στις 10:00 το βράδυ. Όλοι οι άνθρωποι, όλα τα πλάσματα της φύσης, μετά τις 06:00 το απόγευμα αρχίζουν να ησυχάζουν και όλη η πλάση ηρεμεί από τις δραστηριότητες της ημέρας και ετοιμάζεται για τη νυχτερινή ανάπαυση. Στις δέκα το βράδυ υπάρχει ένα μεταίχμιο που οδηγεί στη σταδιακή μείωση της υδάτινης ενέργειας και στην αύξηση της πύρινης. Εάν κάποιος κοιμηθεί περίπου εκείνη την ώρα, τότε παραμένει κάτω από την ήρεμη επίδραση της Υδάτινης Ενέργειας και ο ύπνος που θα έρθει θα είναι ήρεμος και πλήρης, αναζωογονώντας όλο τον οργανισμό. Το πρόβλημα αρχίζει να εμφανίζεται όταν η ώρα περάσει και εισέλθει κανείς στην πύρινη περίοδο (10 μ.μ. με 2 π.μ.), η οποία λόγω του Pitta που κυριαρχεί, θα “ξυπνήσει” και πάλι τον οργανισμό και θα νιώσει κανείς ξανά μία σχετική διαύγεια και εξάπαντος όχι τη νύστα που ένιωθε προηγουμένως.
Διαβάστε επίσης
- Νέες διατροφικές οδηγίες για τους διαβητικούς
- Οδηγίες για πολύωρα ταξίδια σε ειδικές ομάδες πληθυσμού
- ΚΕΕΛ για άνθρακα: Οδηγίες χωρίς πανικό!
- Οδηγίες από το ΕΚΑΒ για την ασφάλεια των μαθητών
- Υψηλή χοληστερίνη: Νέες οδηγίες για ενήλικες
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr