Υπάρχουν διάφορα στάδια του ύπνου, τα οποία έχουν μία κυκλική εναλλαγή στη διάρκεια της νύχτας (αλλά και της ημέρας…). Η σύγχρονη μάλιστα νευρολογία με τη βοήθεια των εγκεφαλογραφημάτων, έχει καταγράψει τέσσερα διαφορετικά “επίπεδα συνέιδησης”, τα οποία χαρακτηρίζει σαν διαφορετικά στάδια του ύπνου αλλά και της αφύπνισης:
Πρώτο στάδιο
Στο βαθύτερο στάδιο του ύπνου ο εγκέφαλος δείχνει να έχει πλήρη αποσύνδεση από το περιβάλλον και τα εγκεφαλικά κύματα που φαίνονται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (και δείχνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα) είναι αραιά και ήρεμα. Είναι το στάδιο στο οποίο η καρδιά εργάζεται επίσης πολύ αργά, όλες οι εσωτερικές κινήσεις του σώματος επιβραδύνονται ή σταματούν και το σώμα δείχνει να περνάει από μία φάση βαθιάς χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
Είναι αυτό το στάδιο του ύπνου στο οποίο το κάθε κύτταρο του οργανισμού πραγματικά “ξεκουράζεται”. Στη διάρκεια αυτού του σταδίου ο νούς επίσης αναπαύεται και ανακτά δυνάμεις. Η ανάπαυση αυτή είναι κοινή και για τις τρεις ιδιοσυγκρασίες – Vata, Pitta και Kapha. Εάν ο άνθρωπος για κάποιο λόγο δεν περάσει κάποια (έστω λίγη) ώρα της νύχτας σε κατάσταση βαθέως ύπνου, τότε δεν υπάρχει πραγματική ξεκούραση.
Αυτό έχει αποδειχθεί σε πειράματα κατά τα οποία στο “εργαστήριο ύπνου” οι ερευνητές συνδέουν κάποιους εθελοντές με ηλεκτροεγκεφαλογραφικά μηχανήματα και στη συνέχεια οι εθελοντές κοιμούνται. Στα συγκεκριμένα αυτά πειράματα, οι ερευνητές ξυπνούσαν τους εθελοντές οι οποίοι κοιμόντουσαν, μόλις το εγκεφαλογράφημά τους έδειχνε ότι αρχίζει η φάση του βαθέως ύπνου. Με τον τρόπο αυτό δεν επέτρεπαν στον οργανισμό τους να ξεκουραστεί πραγματικά, και αυτό το διαπίστωναν την επόμενη ημέρα, όταν οι άνθρωποι αυτοί ήταν κουρασμένοι σαν να μην είχαν κοιμηθεί.
Δεύτερο στάδιο
Στο επόμενο στάδιο του ύπνου (στάδιο των ονείρων) που ονομάζεται “στάδιο REM”, εμφανίζονται τα όνειρα και είναι ένα πολύ περίεργο στάδιο, και αυτό διότι ο οργανισμός εκείνη τη στιγμή λειτουργεί σχεδόν σαν να ήταν …ξύπνιος. Μάλιστα το εγκεφαλογράφημα καταγράφει σημαντική εγκεφαλική δραστηριότητα, η αναπνοή επιταχύνεται και μπορεί να δείχνει σαν να λαχανιάζει κανείς, τα μάτια κινούνται γρήγορα (REM: Rapid Eye Movements), ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται, υπάρχουν κινήσεις χεριών και ποδιών, το σώμα μετακινείται στο κρεβάτι, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στύση, κλπ. Είναι η φάση των ονείρων, τα οποία βλέπουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα άν την επόμενη ημέρα τα θυμούνται ή όχι.
Τα καθημερινά όνειρα θεωρούνται σαν μία λειτουργία κάθαρσης και αναζωογόνησης του νοητικού επιπέδου του ανθρώπου και μέσα σε αυτά “καίγονται” διάφορες ψυχικές τοξίνες. Είναι μία διαδικασία αποτοξίνωσης από διάφορες καθημερινές εμπειρίες και ο άνθρωπος μπορεί να βλέπει το εαυτό του να “παίζει” μέσα στο όνειρο, ή να βλέπει ιστορίες με άλλους ανθρώπους, κλπ. Υπάρχουν βέβαια και τα λεγόμενα “μεγάλα” όνειρα που αποτελούν πραγματικές ψυχικές εμπειρίες και τα οποία είναι σχετικά σπάνια και συνήθως θεωρούνται από πολλούς σαν “προφητικά” ή “σημαδιακά”.
Εάν κάποιος άνθρωπος στερηθεί την φάση των ονείρων (σε αντίστοιχα πειράματα που έχουν γίνει σε “εργαστήρια ύπνου”), τότε την επόμενη ημέρα δεν εμφανίζει ακριβώς κάποια κούραση (όπως συμβαίνει εάν στερηθεί τη φάση του βαθέως ύπνου), αλλά νιώθει ένα ακαθόριστο άγχος και έναν εκνευρισμό που υποβόσκει στα “παρασκήνια” σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι σαν η προηγούμενη ημέρα κατά κάποιο τρόπο να συνεχίζεται χωρίς να έχει μεσολαβήσει η απαραίτητη νοητική ανάπαυση.
Τρίτο στάδιο
Υπάρχει ένα ακόμη στάδιο του ύπνου το οποίο είναι εξαιρετικά επιφανειακό, ο άνθρωπος δηλαδή ούτε κοιμάται βαθιά, ούτε βλέπει όνειρα, αλλά υπάρχει μία χαλαρή σύνδεση με το περιβάλλον και θα έλεγε κανείς ότι τότε “λαγοκοιμάται”. Είναι το στάδιο στο οποίο σχεδόν αντιλαμβανόμαστε το ότι κοιμόμαστε και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε εύκολα τα εξωτερικά ερεθίσματα (ήχοι από το περιβάλλον, φώς, κλπ) και μπορούμε να ξυπνήσουμε σχετικά εύκολα.
Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σχεδόν όλη την ώρα που “κοιμούνται”, βρίσκονται σε αυτό το στάδιο και βεβαίως δεν υπάρχει πραγματική ανάπαυση και αναζωογόνηση του οργανισμού τους, όσες ώρες τελικά και εάν παραμείνουν στο κρεβάτι. Στο στάδιο αυτό, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός θα υπάρχουν ανάλογες ποιότητες (από την υπερένταση του Vata, έως τον λήθργο του Kapha).
Τέταρτο στάδιο
Τέλος, σύμφωνα πάντα με την κλασσική προσέγγιση των νευρολόγων, το τέταρτο και τελευταίο στάδιο, είναι αυτό στο οποίο βρίσκεστε τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε εγρήγορση (απουσία ύπνου) και κατά το οποίο είμαστε “ξύπνιοι” (ή μάλλον νομίζουμε ότι είμαστε ξύπνιοι).
Διαβάστε επίσης
- Οι επιχειρηματίες της Σιγκαπούρης στερούνται ύπνου
- Η στάση ύπνου ευθύνεται για την εμφάνιση νεφρολιθίασης
- Χαρακτηριστικά του ύπνου
- Εισαγωγή στα θέματα ύπνου
- Το γονίδιο του ύπνου
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr